Protokoll
LeidandmedEAA.2822.1.2
Kaader70,71
Daatum1888
Protokolli number
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad; 12. Vallakohtu asjaajamine ja haldustoimingud ; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Liimann Peakohtumees
Jüri Umberg Kohtumees
Kustas Mursak Kohtumees
Mihkel Kruup Kirjutaja

Et kõrgeste austud Krl. Kullama kihelkonna kohtu mõistmine 1887aast. Aprill. kuust surnud Kustas Korpmanni waimeestest s.o. Juhan Meldowist ja Kustas Paalbergist ümber on lükkatud, seeläbi et naad endid paigastki selle alla ei ole heitnud palub Leena KorpmannKustas Korpmanni lesg Soniste kogokonna kohut seda asja tunnistuslikult üles wõtta, ja Hapsalu kreisi politsei kohtu kätteanda.

Tema kaebamise asjad Juhan Meldowi ja Kustas Paalbergi wastu on järgmised:

1) Kui tema mees Kustas Korpmann on haigeks jäänudläinud tema rohtu tooma; aga kui ta kodu tulnud olnud tema mees juba surnud, ta raha olnud ta kahe tütre s.o. Juhan Meldowi ja Kustas Paalbergi naese käes.

Tema mehe ütlemise järele pidanud 150 rbl. raha kodu olema, nemad öölnud meie otsisime isa raha ülesse, aga kui naad raha ära lugenud olnud aga 91 rubla.

2) Peale Krl. Kullama kihelkonna kohtu mõistmist, kus mõistetud sai, et kõik liikuw warra lesele ja pojale saab /: Peale kahe riidega kasuka ja ühe kasuka täie nahkade :/ wõtsid naad ära ühed hobuse riistad, rangid, kleid, setelka waljad, ohjad ja look.

3) On naad salaja kirstust ära wõtnud: ühe riidega kasuka, kue, jakki ja 6 küünart willast riiet, 7 linast lõnga wihti.

4) On naad wägise ära wõtnud: 3 kanga suga, 1 lina harri.

5) On naad salaja ära wiinud ühe wedrudegawankre, püssi, 1 laua saagimise saag. 1 plok saag, 1 raud kang.

6) Mõistis Krl. Kullama kihelkonna kohus, et kohapidamine leina aasta pidi minu käes olema; aga kui ma sain kewade seemne maha teinud, kutsusin abi ja pidin hakkama sonikutwedama, saatsid naadmo tellitud törrahwa ära ja wõtsid koha pidamisemo käest ära juhatasid mulle heinamad, kust ma lehma ja kahe lamba jäoks pidin heina tegema et ma pidin wabadik olema. Kui ma Krl. Kullama kihelkonna kohtust selle wasta abi otsisin, sundis kohus, et ma koha pidamise jälle kohe pidin kätte saama, ei annudnaad seda aga hommeti mitte mo kätte, enne kui sügise kui naad juba wilja oliwad ära lõikanud ja rehed ära peksnud; aga kõik wilja pole maa mitte kätte saanud, 2 ?? 2 ?? puudub.

7) Peale selle kui ma koha pidamise juba olin jälle kätte saanud, wiis Kustas Paalberg salaja ühe wasika ära. /: Prttkoll No 4 22 Martsil 1888:/

8) On naad wägise ära wõtnud ühe uue saani /: Prttkoll No 4, 22 Märtsil 1888 :/

9) Kaebas Leena Korpmann kohtu ees, et Kustas Paalberg on tema leiwa wilja oma aita kinni pannud ja ei anda mitte tema kätte ja tema leib olla otsas.

Ette sai kutsutud Kustas Paalberg ja temalt küsitud, kas ta on Leena Korpmanni wilja kinni pannud, Kustas Paalberg ei salganud mitte waid ütles: olen jah kinni pannud, ja ei anna mitte üks tera enne kätte , ku meie 70 rubl. wälja on maksetud. Kohus ütles see 70 rbla peab weel selle Kustas Korpmann'i pojale üles pandud saama Kihelkonna kohtusse waeste laste kassasse, sest teie olete juba enne oma jagu oma naeste kaasa saanud oma äija Kustas Korpmanni warast niihas sina Kustas Paalberg, kui ka Juhan Meldow. Kustas Paalberg ütles: Kui see raha selle lapsele saab siis saagu minu pärast, see laps on kaa minu risti poeg, ja lubas kaa selle kinni pandud wilja Leena Korpmanni kätte anda, nõnda lubas Kustas Paalberg kogokonna kohto ees 28.Junil s.a.

Teisel hommikul 29. Junil läks talitaja Wolimehega Jakob Kaaring, LeppikuleKustas Paalbergi majasse et ta see wilja pidi Leena Korpmanni kätte andma, aga seks ajaks oli Kustas PaalbergJuhan Meldowi ühes tema naesega kaa Leppikule kutsunud ja naad ei annud seda wilja mitte kätte, waid ütlesid talitajale, mitte üks tera ei saa. Juhan Meldowi naene oli aida ukse peal teiwas kaes ja ütles, kes tuleb see pähe saab.

Talitaja tuli ära wõttis kohtumehed ja kolm wolimeest, nimelt Jüri WärberKustas Kolberg ja Jakob Kaaring kaasa, ja läks tagasi; aga seks ajaks oliwad teised kõik ära läinud, muud kui Kustas Paalberg oli üksi. Sai nõutud, et ta aida ukse lahti teeb, Kustas Paalberg ütles: ma ei saa ust lahti teha, Juhan Meldow ja ta naene wiisiwad wõtme ära.

Walla walitsus pitseris ukse kinni ja tuli ära, sepärast et wõtit ei saanud toodud ega ust lahtitehtud.

Nemad oliwad aga oma lubaga jälle uksepealt pitseri ära murdnud ja ukse lahti teinud.

Soniste kogokonna kohus palub seda asja Hapsalu kreisi politsei kohtu üle kuulamise alla.

Kohtuwanem: Jaan Liiman [allkiri]
Korwamees: Jürri Umpärg [allkiri]
" : Kustas Mursak [allkiri]
Kirjutaja M Kruup [allkiri]