Protokoll
LeidandmedEAA.2822.1.2
Kaader65
Daatum05.1887
Protokolli number6
Protokolli teema10. Muud üleastumised; 16. Kool
Märkused

Kirjasaladuse rikkumine

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karl Ojasson Peakohtumees
Hans Wiht Kohtumees
Jaan Umberg Kohtumees

Kohtu ees kaebas AnniKustas Grünberg, et tema oma kirja, mis poeg, kes wäe teenistuses temale saatnud, lahtiselt kätte saanud, ja ei olla sellega mitte rahul, tema ütleb et koolmeister , kes kirja kiriko õpetaja käest ära toonud ja kooli lastega tema kätte saatnud, kirja lahti wõtnud, nõnda olla see kuulda, et see koolimajas lahti käristud.

Koolmeister M Kruup kutsuti ette, tema eisalganud et ta kiriko oppetaja härra käest ülemal nimetud kirja saanud ja seal sammas oma palito tasku pistnud, aga ei ole meele tulnud enne kirja ära saata kunni ta kogemata kätt oma pöe tasku pistnud ja kirja sealt leidnud, aga kiri olnud nattuke pussertud ja koowäär olnud lahti, aga tema näitnud sealsamas koigile, kes seal olnud, ööldes waadake ma olen Anni Kustase kirja oma tasku unustanud ja kiri on lahti öerunud, kulap ehk saan trahwi maksa, aga saatnud kohe kirja Saapa lapsega Annile, ja seda kes nagid oli talitaja Jaan Willenthal ja weel palju teisi pulma rahwast keda ei jõua nimetada.

Talitaja J Willenthal astub ette ja tunnistab, et see nõnda olnud, kuida koolmeister ülemal on tunnistanud. Kohus nõudis, et Kustas Grünberg peab selle nimetud kirja kowääri ette näitama. Kowäär sai toodud ja leitud, et seal kowääri teise poole peal kogoni kummi ei olnud.

Kohus katsus asja hoolega läbi ja leidis, et koolmeister kogoni ilma süüta on, ja et Kustas Grünberg tema au on riisunud, küsis kohus, kas ta pidi aukahju tasumist nõudma, aga tema ei nõudnud seda. Aga kohus mõistis et ta maksab 1 rbl. 50 Cop walla laekasse trahwi, et tühja kaebust teinud ja julgeste ütles on kuulda, et see koolimajas lahti käristud; aga pärast ära salgas ma pole seda öölnud.

Kohtuwanem: K. Ojasson [allkiri]
Korwamees: Ans Wiht [allkiri]
" : Jaan Umberg [allkiri]