Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader95
Daatum12.09.1889
Protokolli numberN89.
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald; 11. Vallamagas
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhan Järlow Kohtumees
Peeter Lewertand Kohtumees
Peeter Kangur Tiitso Hans Kangur Kohtumees
Mihkel Roth Kanapursa Mihkel Roth Peakohtumees

Vallavanem Jaan Jants kaebas, et Andres Tammin on juttu välja teinud, ta, vallvanem, on magatsi aidast 2 koormat vilja välja-annud ja seda kuhugi raamatusse üles kirjutanud ei ole, palus seda asja seletada ja Andres Tamminat selle teotava juttu pärast trahvida, Karl Reinbach on tälle, vallavanemale, seda asja ülesandnud, keda ta ka üle kuulata palus.

Andrus TamminAakre mõisa piirist vastas, et ta ei ole niisugust juttu vallavanema kohta mitte ajanud, Karl Reinbach on küll seda ja tõist magasi vilja kohta rääkinud, kui Reinbach suvel magasi aida katust parandanud ja ka veel üttelnud, et valla raha on 1500rbl. kaotsis ja vilja antavad magasist välja, kas seda ka ülekskirjutadakse ehk mitte ja nenda edasi.

Karl Reinbach lut.usku tunnistas, et kui tema magasi aida katust parandanud, siis rääkinud Andres Tammin, et vallavanem on 2 koormat vilja magasist välja annud ja seda mitte kuhugi üles kirjutanud ja tema, Tammin, teab küll, kus see vili on, ka on seda Jaak Purga ja Juhan Pehk kuulnuvad.

Juhan Pehk lut.usku Aakre mõisa piirist tunnistas, et ta ei mäleta seda Andres Tammina ütlemist, Reinbach kõnelnud küll seda ja tõist magasi asjast, kuidas Mulgi maal olevat. Mäletas aga viimate järele, et on küll kuulnud, kui Andres Tammin üttelnud, vallavanem on 2 koormat vilja magasist välja annud ja seda mitte kuhugi üles kirjutanud, rohkem ei ole ta kuulnud.

Otsus:

Jaan Purga ette kutsuda.