Protokoll
LeidandmedEAA.1149.1.10
Kaader30,31
Daatum14.12.1884
Protokolli number175
Protokolli teema3. Laenusuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juri Pusse Peakohtumees
Jaak Nerjusson Kohtumees
Tõnis Kuller Kohtumees

Astus ette Sindi wallawalitsuse nimel wallawanem Jakob Lillestern ja kaebas, et nagu Sindi kogukonna kohtu protokoll 1862 aastast 23 aprillist N: 9/II al seda tunnistab on Sindi walla mees Hendrek Kuller oma wäimees Andres Buschi eest 50 rubla Sindi walla laekasse kautsioniks - kuni uue revisioni ehk hinge kirjutuseni sisse maksnud, siia ajani ei ise ega ka tema wäimees - Andres Busch seda raha weel mitte wälja wõtnud - nagu nad ise seda tõendasiwad - ja seda raha ometi praegust walla laekas enam olemas ei ole ja pealegi tema ameti aea hakkatusel 1876 aastal 23mal Aprillil endise wallawanema Jaan Hansoni poolt ka tema kätte mitte walitseda antud ei ole ning et temale 29. Novbr. s.a. Keiserliku I Pernu kihelkonna kohtu poolt kohuseks mõistetud seda raha wälja uurida seepärast palub ta kog. kohut endise wallawanemaJaan Hansoni käest wälja nõuda, kuhu see raha tema walitsuse aeal walla laekast jäänud on.

Astus ette endine wallawanem Jaan Hanson, kes 1867dast astast kuni 1876ma aasta 23. aprillini Sindis wallawanemaks olnud ja wastas küsimise peale, et tema kõigewähematki selle 50 rubla kautsioni rahast ei teada kas see raha on omal aeal ka tema kätte walitseda antud wõi mitte ja pealegi olla 1876 aastal kõik kassad keiserliku I Pernu kihlekonna kohtu poolt tema käest õigeste wasto wõetud ja seepärast ei teada tema sellest asjast enam midagist seletust anda.

Nagu kautsioni rahade raamat ja ka endise wallawanema Jaan Hansonist antud kassade aru kiri seda üles näitawad pole see 50 rubla 1876 aastal praeguse wallawanema Jakob Lillesterni ameti aea algusel mitte enam wallalaekas olemas olnud ja Jaan Hanson, endine wallawanem - ka seda mitte tõeks teha ei wõi, et see nimetud summa tema ameti aea hakkatusel mitte tema kätte walisteda antud pole, seepärast ühendas kohus ennast selle

Mõistusele:

Jaan Hanson peab selle 50 rubla eest wastutama ja 8 päewa pärast siia walla kohtu kätte waälja maksma.

Otsus kuulutud, ka appellationis

Jaan Hanson nõuabülemat kohut, mis ka lubatud sai. P.K.K. kinnitud.