Protokoll
LeidandmedEAA.2822.1.2
Kaader61
Daatum29.07.1886
Protokolli number8
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald; 10. Muud üleastumised; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karl Ojasson Peakohtumees
Kustas Ermann Abikohtumees
Jaan Umberg Kohtumees
Mihkel Kruup Kirjutaja

Soniste kogokonna kohtu ette astus Soniste walla talitaja ja kaebas, et tema 17. Julil Riaküla Jaani peresse on läinud, oma ameti kohuse pärast, mis temal ühe kinni pandud tee pärast, mis Riakula Jaani koha omanik Jaan Armann oli kinni pannud talitada oli. Siis on Jaan Armanni wäimees Johannes Koppermann teda meeletuma kombel wandunud ja hirmsa teotamise sõnadega ahwardanud. Temal on suur teiwas käes olnud ja on lubanud sellega talitaja maha lüa, ja oma surnud hobuse hauda toppida kus ta oma hobuse on matnud, mis kewade ära suri. On talitajat sõimanud seaks ja lurjuseks ja lubanud teda ammatist lahti lasta, ja weel mõne suguse muu koleda teotamise ja sõimu sonadega, mis ei jõua üles rääkita, ega meele tuletada.

Soniste Ellama Tõnise peremees Kustas Ermann on seda sõimamist pealt kuulanud ja tunnistab, et see talitaja sisse kaebtas tõsi on.

Johannes Koppermanni ei olnud mitte walla kohtu ees seepärast, et ta Soniste walla kohtu wanema wastu on öölnud, meie ei karda, ehk olgu kümme kohtu meest, meie ei karda mõisa härrat ega kohut; ja on kohtu wanema tüdrugu ja Soniste kogokonna kohtuwanemale ähwardamise terwisid saatnud, ja öölnud, kui ta selle aja pärast peaks meie juure tulema, siis ei pea ta terwe kontidega mitte ära minema.

Et ta oma teotamise ja ahwardamisega on kaa Sooniste kogokonna kohtusse puutunud, ei wõi Soniste kogokonna kohus teda mitte üle kuulata ja pealegi on see asi kogokonna kohtu mõistmisest suurem, seepärast palub Soniste kogokonna kohus seda asja ülema Maa poletsei kohtu hooleks; nonda  kuida "Talurahwa seadus" § 1267 ja 1268 seda õpetawad.