Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader79
Daatum18.04.1889
Protokolli numberN46.
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhan Järlow Kohtumees
Peeter Lewertand Kohtumees
Hans Kangur Tiitso Hans Kangur Kohtumees
Mihkel Roth Kanapursa Mihkel Roth Peakohtumees

Aakre mõisavalitsus hra Sellheim on kirjalikult 14.Aprillil s.a. N15. all kaebanud, et mõisa moonamees Juhan Juhanson on 5.Aprillil sa. tema asemiku ja mõisavalitseja vastu kropp olnud ja vastu-pannud, kästi hagu raguma minna, om ta üttelnud, minna ei läha, ja kes teie olete, kost te olete tulnud, säärandene, ja pärast om ta minu asemiku sõimanu, kuradi lontrus- ja kui ta on Johansonile perra läinud on Johanson kirvest rapputanud ja üttelnud, mis teie mulle nüüd tahate teha; palub teda kiige suurema trahvi alla võtta. Tunnistajad on Jaak Jaani ja Jaak Makke.

Moonamees Juhan Juhanson Aakre mõisast vastas, et ta ei ole mitte vastupaneja olnud, vaid on oma töö, mis kästud saanud, ära teinud on küll kuradi lontus üttelnud, pärast seda kui asunik vokitsus  teda enne seda nendaviisi sõimanud ei ole kirvest rapputanud ei ka muud midagi enam üttelnud.

Jaak Jaani lut.usku Aakre mõisast tunnistas, et Juhan Juhanson on küll vastupaneja ja  kropp olnud ja üttelnud noore härra vastu, kui see tälle karjumast keelnud, et noore härra ise karjub ja perse lorab ja nõudnud noore härra käest, kes teie olete ja kust teie päri olete, muud ei ole ta kuulnud ei ka näinud.

Jaak Makke vene usku Aakre mõisast tunnistas, et Juhan Juhanson on küll noore härra vastu üttelnud, sina, sun ja perse lorab ja kust niisugune kaabak välja tulnud on, rohkem ei ole kuulnud ei ka näinud kuna ta säält ennemi juurest ära-läinud.

Pärast seda tegi kohus-

Mõistus:

Juhan Juhanson peab vastupaneku ja kropp oleku eest 3 ööd ja päeva kinni istuma ehk 6rbl. trahvi Aakre valla vaeste laadikusse maksma.

Mõistus saije Juhan Juhansonile säädusl. kulutud.

Juhan Juhanson ei olnud rahul palus edasi kaebata, miska lubatud saije.

Protokolli ärakiri välja antud 19.Aprillil 1889.