Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader71
Daatum21.02.1889
Protokolli numberN25.
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Roth Kanapursa Mihkel Roth Peakohtumees
Hans Kangur Tiitso Hans Kangur Kohtumees
Juhan Järlow Kohtumees
Peeter Lewertand Kohtumees

Aakre metsakubjas Jaan Raudjalg kaebas, et Jaak Aller on teda vargaks sõimanud: kui Jaan Aller vastu keeldu parve palkide vedamise aegu rohkem puid oma hobusele pääle pannud, kui luba on olnud; palus sellepärast Jaan Allerit trahvida.

Jaan Aller vastas, et ta ei ole mitte Jaan Raudjalga vargaks üttelnud, vaid olla seesama taeda vargaks nimetatud, ta ei ole saage mitte ära andnud, aga puud on ta pärast maha pannud, nimetas ka siia kohtu juures asja  seletuse metsakubjas Jaan Raudjalga vargaks ja nimelt: Raudjalg võib ise varas olla.

Metsavaht Juhan Siim lut.usku tunnistas, et ta ei ole mitte parvpalkide vedamise aegu luba annud, palkide alla muid puid panna, mida aga Jaan Aller siiski teinud olla. Seda on ta metsakubja Jaan Raudjalgile üttelnud, see on siis Jaan Alleri käest küsinud, saage kinni võtta, sa oled varastanud, selle pääle olla Jaan AllerRaudjalgile vastanud, et Raudjalg on saevaras.

Jaan Luts vene usku tunnistas, et Jaan Raudjalg on Jaan Alleri saest kinni võtnud, ilma et Aller esiotsa seda tähele pannud ja üttelnud Allerile kümme kõrda, sina varas,- Aller olla siis ka küll midagit vastu üttelnud mida ta aga mitte kuulnud, kuna ta siis hästi kaugel olnud, ka on Jaan RaudjalgAllerile üttelnud, mina tahan sinu nina lühendada ja sind meheks õpetada.

Endrik Luts lu.usku tunnistas, et ta on oma töö juures olnud, aga ei ole sellest tülist ega sõnavahetusest midagi kuulnud.

Pärast seda tegi kohus-

Mõistus:

Kuna vastastiku sõimamine on olnud, siis saab Jaan Raudjalg kaebtus Jaan Alleri  vastu tühjaks tunnistatud.

Jaan Raudjalg ei olnud rahul.

Protokolli ärakiri 28.Febr. 89. välja antud.