Protokoll
LeidandmedEAA.2822.1.2
Kaader58
Daatum08.11.1885
Protokolli number11
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald; 10. Muud üleastumised; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karl Ojasson Peakohtumees
Jaan Umberg Kohtumees
Mihkel Kruup Kirjutaja
Hans Wiht Kohtumees

Kohtu ees kaebas Risepere walla mees Hans Nokkas, et ta Mihkle pääwa õhtul Ellama kõrtsis on Riseperemehe Juhan Paulmann'i, Rõuma mehe Hans Jürgenthali ja Soniste mehe Kustas Milleri on peksta ja noaga pista saanud, (mis kaa tõsi on salgamatta, sest et ta oma noahaawadega kohtu wanemale ennast on näitanud) nenda, et tal wäga hirmsad haawad on pale sees ja silma al olnud.

Sis se kaewatawatest ei olnud, muud kohtu ette tulnud (ehk kül käsu olid saanud) kui Juhan Paulmann. Ta astus toore julgusega kohtu ette ja ei salganud mitte omma hirmust tööd, waid ütles: mina üksi pistsin teda noaga ja oleme jälle lepinud ja mina olen seda temale wälja maksnud.

Kohus mõistis

temale ta hirmsa mõrtsuka töö eest 30 hoopi witsu ja 3 rbl. trahwi walla laekasse. Ta ei wõtnud aga oma trahwi mitte wastu, waid ütles, et ta mitte üks koppik trahwi ei maksa ja et ta tahaks näha, mis sugune mees see on kes teda peksab. Sepärast sai asi Maa Läänemaa hakenrichteri kohtu hooleks palutud. Teiste kohus jääb Decembri kuu kohtu pääwaks.

Kohtuwanem: Karl Ojasson [allkiri]
Kõrwamees: Hans Wiht
" Jaan Umberg