Protokoll
LeidandmedEAA.2822.1.2
Kaader57,58
Daatum10.08.1885
Protokolli number8
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Karl Ojasson Peakohtumees
Jaan Umberg Kohtumees
Mihkel Kruup Kirjutaja

Kohtu ees kaebas Jüri Sewert, Kukke peremees, et Kukke Riidaku peremees Jüri Schönberg temale mitte teed ei anda loomadega heinamasse minna waid olla 1. Augustil teda loomadega tagasi ajanud. ja pealegi olla Jüri Schönbergi wäimees Jürij Kukkerpuu tema rindu kinni hakanud ja teda löönud. Kaa olla 1 saad heina selle keelduse läbi temal metsa jäänud, mis ta pidanud sealt keeldud teedmöda kodu tooma.

Ette sai kutsutud Jüri Schönberg ja temalt kuulatud, miks ta teda (Jüri Sewerti) on keelanud loomdega läbi minna tema aga ütles, et ta ialgi teda sealt oma krundist läbi ei lase.

2) Sai ette kutsutud Jüri Kukkerpuu ja temalt kuuletud, kas ta Jüri Sewerti rinnust kinni wõtnud ja teda loonud on; tema tunnistas, et tema polemuud teinud, kui teda aga keelanud mulku lahti wõtmast, kust Jüri Seewert Loomadega läbikippunud, ja ollateda sealt kallalt ära lükkanud; aga Jüri Seewert olla tema rindu kinni hakkanud ja tema ninast were wälja löönud.

Et Jüri SchönbergKukke Riidaku peremehe koha kaart mitte saadawal, waid linnas oli, et näha oleks saanud, kas Jüri Sewertil sealt luba on käia wõi mitte; aga et ta enne sealt oli läbi käinud

mõistis kohus, et:

Jüri Sewert wõib oma loomadega senniajani sealt läbi käia, kui see asi kaardi läbi selgeks saab, ja kumbagile 1 rbl. trahwi. Jüri Sewertile seepärast, et ta ilma walitsuse käest nõu ja luba küsimatta Jüri Schönbergi keelduse peale enesele õigust wõttis ja tüli tõstis. Jüri Kukkerpuu seeepärast, et ta ilma et sellekoha peremees on seda keeldust seal tüliga on üles wõtnud.

Kohtu wanem: Karl Ojasson 
Kõrwamees: Jaan Umberg
Kirjutaja: Mihkel Kruup