Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader68
Daatum24.01.1889
Protokolli numberN15
Protokolli teema5. Kahjutasu; 8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J Tiideberg Kohtumees
P Unger Kohtumees
Mihkel Pehk Peakohtumehe abi

Aakre mõisavalitsus kaebas, et Simon Rüga 12.Okt.89.a. mõisa metsast ragunud:

1 pedajas 10 sülda pikk, 16 tolli jäme 4rbl.56kop.

1 pedajas 10 sülda pikk, 10 tolli jäme 1rbl.80kop.

nõuab kolme kõrdne hind 19rbl. 8kop.

tunnistaja on metsvaht Juhan Siim ja peremees Hans Jants.

Simon Rüga vastas, et ta ei ole neid puid mitte mõisa metsast ragunud, vaid on neid puid, mis otsimise aegu tema juurest leitud saanud, siit ja säält toonud, permees Hans Jants olla tema vihamees- kuna seesama tälle mitte palka välja ei lubanud maksa , kohtu all ei ole nad aga sellepärast veel mitte olnud, metsavaht Juhan Siim on otsimise aegu teda äratappa ähvardanud.

Metsavaht Juhan Siim tunnistas, et ta leidnud metsast 12.Okt.1888. kaks pedaja puu kandu, mis toored olnud, läinud jälgipidi Kaarna talule, kuna see mõisa metsa piiri lähedal on ja leidnud säält need puud, vist kolme sülla pikkuselt katki lõigatult, mis viies tükki olnud, Simon Rüga vastanud küsimise pääle , et ta olla neeed puud Kuikatsi metsast toonud, niisama ka mõned roovikud, mis zia-suluks passitud olnud, seda on peremees Hans Jants ka kuulnud; nende puude otsast olla tükkid maha lõigatud olnud, aga siiski ära tuntavad, kuna nad toored olnud ja puude, kui ka kandude süda olnud seest punane ja ümberringi olnud puud valged, Simon Rüga aidast leidnud ta kapsaste alt roovikute tüve tükid, mis roovikutega kokku sündinud, ta annud neid peremees Hans Jantsi hiju alla, mis aga ööse sängi alt äravarastatud on saanud.

Kaarna peremees Hans Jants lut.usku tunnistas, et ta on seda küll kuulnud kui Simon Rüga üttelnud, ta olla need puud ja roovikud Kuikatsi metsast toonud, rooviku otsad saanud küll tema hoija olla, need olla aga ööse pingi alt äravarastatud saanud, kes seda teinud, ei või ta mitte üttelda. Tema ajast ei ole aga Simon Rügal mitte võimalik olnud, Kuikatsi metsas puid otsimas käija.

Pärast seda tegi kohus-

Mõistus:

Simon Rüga peab Aakre mõisavalitsusele nõutud puude hind 19rbl. 8kop. 14 päevaa sees välja maksma.

Mõistus saije sääduslikult kuulutud.

Simon Rüga ei olnud rahul.

Protokoll 28.Jan.89. väljaantud.