Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader66,67
Daatum24.01.1889
Protokolli numberN13.
Protokolli teema
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J Tiideberg Kohtumees
P Unger Kohtumees
Mihkel Pehk Peakohtumehe abi

Endine vallavanem Peeter Roth astus ette ja nõudis nüüdse Kivivarre talu omaniku Mihkel Ungerssoni käest selle talu endise rentniku PeeterPaapstelil saadav eesõiguse raha, mis selle rendi kontrakti järgi välja maksa on olnud, see on korrane aasta rent, kätte saada, kuna see eesõiguse raha vallavalitsusele väljamaksa on, mida Kihelkonna kohus nüüdse Kivivarre talu omanik Mihkel Ungerssoni käest välja nõuda kästud on; nõudis minult viimase aasta 1884.a. rent 140rbl.

Mihkel Ungersson Tartu linnast vastas selle pääle, et ta on Aakre mõisa käest Kivivarre talu ostnud, kus siis müüa härra üttelnud on, et täll ei ole eesõiguse raha mitte kellegile välja maksa, kuna kohtu poolt sellekõrrase rentnik Peeter Paapsteli kraam sügisel ära müüdud saanud on ja sellega talu tühjaks jäänud on, mille ette see eesõiguse raha jäänud, sellepärast ei puutu see asi mitte temasse, nõudku Roth seda raha Kivivarre talu müüa härra käest, tema on seda talu mõisa käest ilma eravõladeda ostnud.

Peeter Roth seletas, et nüüdne Kivivarre talu omanik ei ole mitte omal ajal, kui selle talu rentnik konkursi alla langenud on, oma tahtmisi ülesandnud, mida tema, kaebaja Roth, aga siis küll teinud olla.

Mõlemad kaebaja kui ka kaebusalune ei võinud täna ühtegi asjakohalist tunnistust ehk rendikontrakti siia ette tuua, vaid ütlesid seda mõisa härra käes olevat. Peeter Roth seletas veel, et Kivivarre talust ei ole selle kõrrase rentniku Peeter Paapsteli kraamist, kelle all oleku ajal ei ka mitte pärast seda, ei kohtu, ei ka mitte muude lubaga, mitte midagi ära viidud saanud, ei kubu õlgi, ei ka mitte kõrs heinu.

Otsus:

Selleks kõrraks on tarvilikud tunnistused ehk selle kohased rendikontraktid ette tuua.