Protokoll
LeidandmedEAA.2543.1.5
Kaader85,86
Daatum20.04.1906
Protokolli number2
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 4. Perekonna- ja pärimisasjad; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused

Ilmusiwad Alliku walla kohtusse Alliku walla liikmed Kustas Ado p. Tarius ja Magnus Ado p. Tarius  mõlemad kohtule palelikult tuntud ja palusiwad järgmist nende wahel tehtud lepingud aktiraamatusse sisse kirjutada:

I

Kustas Ado poeg Tarius annab oma päralt olewa "Nairesaare" koha mis Alliku wallas Tännasilma külas on kõige inwentariga mis iseäralikult takseritud ja maksetud on oma wenna Magnus Ado poja Tariuse kätte rendi peale ühe aasta peale se on 23 Aprillist  1906 a kunni 23 Aprillini 1907 a. ühes kõige hoonetega, tuuleweskiga ja sepikojaga.

II

Renti maksab Magnus Tarius aastas üks sada kakskümmend /120/ rubla ja on kohustud ühes sellega ka nende mõlemad wanemad ausasti ülespidama. Kui wanemaid mitte ülewal  ei pea siis maksab aastas ükssada kuuskümmend /160/ rubla renti.

III

Rent saab maksetud  iga Jürripääw kõik ette ära.

IV

Hooned peab rentnik heas korras pidama, ainult uued ehitused on rendi andja kohustud tegema, nõndasamuti peawad ka hooned rendi aja lõppul heas korras ära antud saama.

V

Põhku ega heinu ega sõnikud ei tohi ära müija ehk muidu ära anda.

VI

Põllud peawad kuues põllus peetud saama ja nimelt: rukkis, odras, kaeras, kesas, pool karohwles pool linas, ja ristikheinas, nõndasamuti ka see maa tükk mis karja maa peal ülesküntud mis ka ühes teistega peab ramutud saama.

VII

Weski sisseseadmine on hea, kahe paari kiwiga ja tangutegemise wärgiga. Weski peab heas korras peetud saama kus juures iga aasta üks puri tuleb üles panna.

VIII

Rentnik kannab kõik koha peal olewad maksud ja kohustused mis praegu selle peal on ehk edaspidi pandud saawad peale Kreditkassa intressid mis rendiandja ise maksab.

IX

Ahju kütti saab rentnik koha pealt haggu omatarwituseks.

X

Rentnikul on luba sepikoda wälja rentida, aga muud hooneid ehk põldu ei ole mitte luba teiste kätte edasi anda.

XI

Üks tünder kartohwleid jääb koha peale seemneks ja on rentnik kohustud rendi andjale iga aasta wiis tündert weiksed punased kartohwleid ilma hinnata andma.

XII

Rendiandja saab igga aasta oma tarwituseks koha pealt kaks koormad häid jõeäärseid heinu ja maksab nende ette kolm rubla koorm.

XIII

Rohuaed jääb esimesel aastal rendiandja kätte pruukida.

XIV

Kui Jakobi pääwal kumbagilt poolt üles ütlemist ei ole siis kestab rendi kontraht weel aasta edasi.

See lepping on Pooltele etteloetud ja nende polt alla kirjutud.

Et waheajal Kustas Tarius ära on surnd ja tema waranduse hoolekandjaks Juhan Raudmets on nimetud siis on ka see kontraht nende poolt all... kirjutud.

19 september 1906 a.

M. Tarjus /allkiri/

J. Raudmets /allkiri/

Kohtu Eesistuja J. Aaron /allkiri/

Kirjutaja Douglas /allkiri/