Protokoll
LeidandmedEAA.2640.1.29
Kaader42
Daatum30.06.1889
Protokolli number19
Protokolli teema6. Töö- ja teenistussuhted
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Witismann Peakohtumees
Jaan Rodemann Kohtumees
Mihkel Taneberg Kohtumees
H. Siimberg Kirjutaja

Pealkordlikult olid kokku tulnud Rae ja Jüri kiriku walla kohtuse walla honesse: 

Kohtuwanem: Jaan Witismann, 

abimees Jaan Rodemann 

" Mihkel Taneberg

kirjutaja Siimberg.

Waata protokoll N 17 sel aastal, astus kohtu ette Kristjan Soosepp Ann Juure mees ja ütles kohtu küsimise peale et temale ei ole tallitaja abimees Jaan Pajos mitte käsku andnud et tema naine pidi 27 Juuni k.p. kohtus olema waid tänaseks pääwaks on tema käsu saanud, selle peale kohus nõudis miks ta naist kaasa ei toonud, Soosepp lubas oma naise asemel kohut käia; Kristjan Soosepp ütles, et tema ei ole mitte mõisa Herraga rääkinud et tüdruku omale wõttab, waid tema arwanud et Herra asjast juba teadis.

Kohus sundis et Kristjan Soosepp peab Tall. rahw. seaduse raamatu § 475 põhhisel ühe kõlbuliku tüdruku oma naise asemele Rae mõisa tenistusse wiima, ehk muul wiisil mõisaga ära seletama (kas lasku oma naise Mardi päini teenida.)

Selle peale Kristjan Soosepp oli kohtu ees jäme oma sonadega ja ei lubanud tüdrukud oma naise asemele wia, ega naist ka mitte lasta. 

Selle peale Herra Heinrich Vogt ütles et mõisa walitsus kuulab siis ise tüdruku Kristjan Sooseppa naise asemele, aga se palk mis rohkem saab maksetud kui Ann Juur pidi saama, seda peab Kristjan Soosepp oma naise eest maksma. [Lõppetud.]

Kohus käsgis Kristjan Sooseppa et peab 8 pääwa aja sees se protokoll wälja wotma Keiserliku Jüri kihelkonna kohtu seletamiseks. [2 Juuli k.p. Soosepp ütles et tema protokolli ei wõtta wõtku Herra kui tahab.]

Kohtuwanem: J. Witismann [allkiri]

Abimees J. Rodemann [allkiri]

" Mihkel Taneberg XXX

Kirjotaja Siimberg [allkiri]