Protokoll
LeidandmedEAA.2600.1.128
Kaader10,11
Daatum23.12.1891
Protokolli number10
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
K. Karro Peakohtumees
J. Palmer Kohtumees
J. Saar Kohtumees
P. Poll Kohtumees

Kohto ette tuli Mai Taumann sündind Malm WeikeLähtros elan Palewere hinge kirjas 44a. praego wana Weike Lähtrost Jago koha omanik palus järgmist leppitust kohto akti raamato üles wõtto. Mina tahan Karel Tähw`ga abieluse heita, mul on aga esimise abielust Pridik Taumanniga lapsed Jüri praego 15 a wana, ja Aleksander praego 13 a wana, mina ostsin Weike Lähtrost Jago koha päriseks lesepölves, selle peale on mõisa wõlast wiissada Rubla makstud weel wõlga mõisal 1390 Rbl. Mina ei saa aga omast wäest lapsi kaswatud ega kohto wõlga makstud, seepärast eidan nimetud Karel Tähw`ga abieluse, luban poole koha, kui sissemaksost pool Karel Tähw heaks ja teine pool oma laste Jüri ja Aleksander heaks, loomad ja maea kraam jääb praego arotamata.

Ette tuli Karel Mihkli p. Tähw, Sure Lähtro hingekirjas, elan seal sammos 31 a wana andis üles, et tema kaswatab Mai Toumann lapsed kuni täieealiseni, aitab kohta korrale seada, ka mõisa pea wõlgo wähendada kui peale Mai Tõumann surma Jago kohast pool, ja sissemaksost pool tema heaks jääb.

Kumb tahes pool kas mina wõi Jüri ja Aleksander Tõumann Maie lapsed, peale täieealiseks saamise teisega rahul ei ole maksab Teisel pool kohta wälja keigi sissemaksoga.

Kohtol on leppijad pooled Mai Taumann ja Karel Tähw tuntud, nende iseseisuswaranduse asjus kohtol teada nii sammoti Mai Taumann wõimus oma waranduse üle iseseiswalt walitseda ja peab surma Testamendi läbi kellel tahes pärandada.

See Wiimne tahtmine on Lähtro kohto poolt kirja pandud ükstuhat kahesada üheksa kümne esimesel aastal 23 kahekümne kolmandamal Detsembrikuu pääwal peale Kristose sündimist. Kohto meeste juuresolekul ja poolte alla kirjutamise järel:

/Karlo Tähw/

Mai Taumann    pabre peale kirjotas kohtomees Kustas Karro Taumani nime

Kohto wanem: K.Karro

Kohto mehed: P.Poll

                        : J.Palmes

                        : J.Saar

Kirjotaja: CRedlich