Protokoll
LeidandmedEAA.2543.1.5
Kaader76,77,78
Daatum04.03.1904
Protokolli number2
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J. Aaron Peakohtumees

1904 a. Märtsikuu 4 p. Ilmusiwad Alliku walla kohtu ette Alliku walla liikmed Jürri Jani p. Marmei ja Juhan Karele poeg Elias mõlemad kohtule palelikult tuntud ja palusiwad järgmist lepingud kohtu aktiraamatusse sisse kirjutada.

1.

Jürri Jaani p. Marmei rendib Tännasilma külas olewa Mardihanso N 68 koha Juhan Karele poja Eliasele kolme asta peale wälja s.o. 23 Aprillist 1904 kuni 23 Aprillini 1907. järgmiste tingimistega.

2.

Need maad, heinamaad ja karjasmaad mis maa rendi kaubast wäljas olewad jääwad ka nüüd kõige hoonetega omaniku kätte.

3.

Rentnik maksab aastas ükssada /100/ rubla renti mis rent poole aasta kaupa 23 Aprillil ja 24 Septembril igga asta ette ära maksetud saab s.o. 50 rubla korraga. Esimene maks on 23 Aprillil 1904 a.

4.

Rentnik maksab üks sada rubla kautsioni sisse selle kontrahi tegemise juures ja jääb se kautsion omaniku kätte kuni rendi aja lõpuni ainult maksab tema rentnikule 5% aastas selle raha eest.

5.

Kohaomanik annab rentnikule heinamaa pealt 400 kubu haggu mda rentnik ise peab walmis tegema ja wedama.

6.

Rentnik peab kõik ajad parandama, omanik annab paranduse materiali, nii samuti kõik majad korraspidama kui rentnik soowib oma elamise tarwis maja ruumisid uuendada, ei saa aga selle eest omaniku poolt mitte tasutud.

7.

Rentnik ei tohi selle koha pealt mitte heinu ega põhku müija.

8.

Rentnik peab kõik teed sillutama ja kõik walla korra pääwad tegema.

9.

Omanik wõib oma ärranägemise järele selle koha peale kraawisi kaewata ja ei ole rentnikul mitte õigust keelata ega tasa nõuda.

10.

Põllud peawad korra pärast haritud ja rammutud saama oma põllu korra järele, rentnik ei tohi kesa põllu peale suwi wilja külida.

Kontrahi lõppul peab rentnik rukki põllu korralikult haritud ja külwatud  ära andma.

11.

Rentnikul on nende kolme  aasta sees luba üks postiwahe uut maad teha, peab aga enne äraandmist sõnikuga rammutama.

12.

Koha omanik peab esimise  sui jooksul esimise kambri lae uue tegema, nõnda samuti ka sügiseks 1904 peawad köök ja karjalaudad omaniku poolt ümber tehtud saama.

13.

Heinad ja põhud kui rentnik koha peale kõrwalt peaks muretsema saab tema rendi aja lõpul tagasi agga ainult siis kui koha omaniku poolt igga kordne lubatäht ette näidata on. Nõndasamuti ka aja puud. 

See lepping on peale akti raamatu sisse kirjutamist pooltele ette loetud.

Jüri Marmei /allkiri/

Juhan Elias /allkiri/

Kohtu Eesistuja J. Aaron /allkiri/

Kirjutaja Douglas /allkiri/