Protokoll
LeidandmedEAA.1109.1.5
Kaader18,19
Daatum19.02.1890
Protokolli number3,5
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jüri Karja Peakohtumees
Mart Jõk Kohtumees
Mihkel Pett Kohtumees
Joh. Mets Kirjutaja

I Tuli ette Willem Uussild surnu Juri Uussildi wara päria ja kaebas: "Minu õde Leena Uussild müüs minu isa hobuse ära Ehmja mehe Jaan Saarele ja ütleb, et ta on 30 Rubla selle hobuse eest saanud, aga Jaan Saar ütles minu wastu, et ta olla 40 Rbula selle hobuse eest maksnud.

Ette astus kaebtuse alune Leena Uussild ja ütles: "Mina sain Ehmja mehe Jaan Saare käest 30 rubla hobuse eest; Jaan Uussild oli minuga seltsis ja wõttis raha wastu ja andis minu kätte."

Tuli ette Jaan Uussild ja rääkis: " Meie müüsime selle hobuse Jaan Wellmannile 30 Rubla eest, aga Jaan Wellman müüs seda hoost Ehmja mehe Jaan Saarele 40 Rubla eest. - Pärast tunnistas Jaan Uusild: "Meie müüsime seda hoost ise Leena Uussild´iga Jaan Saarele 40 Rubla eest. "

Astus ette hobuse ostja Jaan Saar ja rääkis wälja: "Mina maksin selle hobuse eest 40 Rubla Jaan Uusildi kätte, seda nägi ka Leena Uusild, kes temaga seltsis oli; aga mina nõuan oma päewa ära biitmise eest 50 kopik.

Teist korda sai ette kutsutud Leena Uussild ja küsitud, mis sa said hobuse eest? Siis Leena Uussild wastas: "40 Rubla."

Kohtu otsus:

I "Et Leena Uussild hobuse eest 40 Rubla on saanud, on tema enese viimse ütlemise ja tunnistus meeste ütlemiste järel selge, aga et tema esite salgas ja kohtu ees awalikult waletas, mõistis kohus teda Nuhtluse sead. 1885.a. § 943 järel aresti alla 24 tundi ja peale selle mõistis .... (tundub, et üks järgnev digileht on vahele jäänud - sisestaja kommentaar)