Protokoll
LeidandmedEAA.2822.1.2
Kaader52,53
Daatum01.03.1884
Protokolli number3
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J Neumann Peakohtumees
J Tomann Kohtumees
J Laurson Kohtumees
J Wesiradt Abikohtumees
M Kruup Kirjutaja

Kohtu ette astus Soniste metsa wörster Runge ja kaebas, Et Soniste Ellama mees Ans Wisitam on Kolowere kog.kohtu ees kaebanud: Et need puud (8 tükki) mis Kolowere mõisa walitsus tema käest ära wõtnud olla Soniste Ellama metsa puud. Ta olla neid metsawaht Jüri Ilwese käest ostnud ühe rubla (1 rbl.) eest. Puud olnud 8 tolli 2 sülla pealt jämedad.

Ette sai kutsutud Hans Wisitam  ja tema käest tunnistust nõutud, kas ta on need puud Jüri Ilwese käest ostnud, tema tunnistas: olen jah, ja nende eest 1 rbl. maksnud.

Ette sai kutsutud Jüri Ilwes ja temalt küsitud, kas ta on need puud Ans Wisitam'ile müünud ühe rubla (1 rbl.) eest tema tunnistas pole mitte müünud.

Ans Wisitam ei wõinud mitte selgeks teha, et ta need puud Jüri Ilwese käest ostnud on. Pealegi oli Ans Wisitam kohtu ees rop ja jäme. Ütles metsa wörster Rungele: Sa mõistagi metsa märkida, sa oled jua täis, okse hunik sul nina all ja s.h.p. tagga. Peremehed Sealõppe Jüri Kraut ja Ransi Kustas Oidorff tunnistasiwad, kes härra käest roika pakkusid ostsiwad, et need puud pole mitte seal maas olnud, kus Ans Wisitam ütleb. Siis oleks nemad kaa näinud.

Hans Wisitam kaebas kohtu ees weel et metsawahid olla pudeli olle eest 2 puud ära müünud. Seda rääkinud Hie Jakob Kadarpik ja Rabasauna Jaan Uttermiller ja Õngema​​​​​​​ kõrtsmik​​​​​​​ teada kaa sest. Asi jääb poolele.