Protokoll
LeidandmedEAA.1149.1.2
Kaader3,4
Daatum21.11.1831
Protokolli number
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hants Kumm Peakohtumees
Hants Klasen Kohtumees
Jaan Markus Kohtumees

Töi Mõisa Herra sedda kaibhust Koggokonna Kohtu ette, et Sirga Didrik. Selle korral rehhemees: 4/6 rukkid Mõisa rehhest warrastanud, keddast Herra issi temma käest seäl sammas on ärra võtnud.

Sirga Didrek ei wõinud sedda mitte ennam walleks ajada, ja teggi selle siin alla kirjutud Kontrahti järrele Herraga leppitust:

Sirga Didrek ni kauas kui Sindi Mõis Emgelhardi Herra käes on, rehhemeks selle wisil olla et temma truwiste ning heaste nood Mõisa rehhed peksta lasseb, ja tõuatab, mitte ilmaski ennam assi mis tahhes issi warrastada, ehk temma teädawald warrastada lasta, ja lubbab Kohtu ees: et kui Herra sedda üks kord temmast weel sedda leiab olgu mil ajal se tahhes; - igga rehhe eest mis temma selle Kontrahti teggemise ajal, kui teised jälle rehhe warguste leitakse, - sellepärast et igga kord ei woi warrass kätte sada, - igga rehhess mis temma ärra peksta lasnud, olgo talwe woi suiwilja 4/6 Herrale kahju eest maksma, et Herra: tedda sedda kahju voib panna ärra tenima, kus tahhes, Kunninga wõi mujal töös. Ja woib Herra peäle sedda se siin nimmetud warguse ueste Kohtu ette tua.

Selle wastu lubbab Herra temmale se süid andeks anda, selle korral ja tõutab: igga kuu eest mis temma Mõisa rehhemehheks on üks wakka Rukkid, ning igga näddalas temma perrele üks pääw - ning kui need rehhed pekstud on, ja rehhetöe lõppetus üks wak Odrad, ja kaks Kaero, üks toob wina, ja 2 pari pastlid anda, ja peäle selle, kui Mõisas pima on, - igga päew üks natuke söma tarwis.

Didrek woi mitte üttelda, et temma ei polle sedda siin Kontrahtis nimmetud kaupa selgeste teädnud, on temmale se Kontraht Koggokonna Kohtu ees ette loetud, ning omma tunnistus seks omma käega kolm risti alla teinud.

XXX Sirga Didrek.