Protokoll
LeidandmedEAA.2822.1.2
Kaader45
Daatum05.11.1881
Protokolli number11
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jürri Wärber Peakohtumees
Ans Wiht Abikohtumees
Juhhan Meldoff Kohtumees
Mihkel Kruup Kirjutaja

Kohtu ette astus kaebaja, Soniste külla Paista Perremees Ans Wiht, ja kaebas, et temma heinama eest olla 10 sülda aeda ärra wiidud.

Lisso Oidorff (täis ealine tüdruk Ellamalt) õhtu karjast tulnud ja aed olla alles ees olnud ja kui ta teise hommiko jälle karja läinud, siis olnud aed jubba eest ärra. Lisso Oidorff on sedda üllewal nimmetud perremehhele teada annud, kes aeda waatama minnes leidnud, et aed on ka heinama eest arra wiidud. Aja juurest leidnud ta härge ja wankre jäljed ja läinud mööda jalgi kunni Sealõppe perre õue sealt leidnud ta 8sa roigast kelle seast ta ühhe ärra tunnud, et se tõeste temma roigas on ja läinud kohhe kohtu kõrwamehhe juure. Kohtu kõrwa mehhega taggasi tulles wotnud naad selle tuntud roika läinud aja juure ja leidnud aja seest teise roika, kellega se on täieste kokko passinud, et naad ühhest puust lõhhutud on. Siis ta tallitaja kohtu mehhe ja wollimehhe sedda asja ülle waatama kutsunud, kes ka on leidnud, et roikad on kokko passinud.

Nüüd ütleb Ans Wiht, et Sealõppe perremees Jürri Kraut on temma aja ärra wiinud.

Jürri Kraut sai ette kutsutud, ta tunnistab, et ta ei olle mitte aeda ärra wiinud; agga need härge ja wankre jäljed tunnistab ta kül ommaks, ta härjad olla muidu sinna jooksnud, ilma et temma aeda olleks ärra wiinud.

Kohhus arwas agga Jürri Krauti süüalluseks ja mõistis:

et Jürri Kraut piddi 30 kop aja süllast maksma ja 30 kop. sülla pealt trahwi, ülle pea kuus rubla (6 rbl.). Jürri Kraut ei maksnud trahwi wälja ja assi sai kihhelkonna kohtu ette. Pealegi on Jürri Kraut ähwardanud Ans Wihti pussiga laska, kui kumne aasta sees weel ta krundi peal piddanud käima.

Protokoll wälja antud kihhelkonna kohtu.

Kohtu wannem: Jürri Wärber
Korwamees: Juhhan Meldoff
Wollimees: Jaan Nurtmann

Tallitaja Jakub Thomann
Kirjutaja Mihkel Kruup [allkiri]