Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader45,46
Daatum13.09.1888
Protokolli numberN148.
Protokolli teema5. Kahjutasu; 6. Töö- ja teenistussuhted; 10. Muud üleastumised
Märkused

Algus kaader 45 järg kaader 46

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Roth Kanapursa Mihkel Roth Peakohtumees
Hans Kangur Kohtumees
Tõnis Uint Mäepunga Tõnis Uint Abikohtumees

Mekk - Luts

Mari Urt lut.usku tunnistas, et Simon Luts kõnelnud ise, mina küsin lelle hobuse ja miska vana hobune maksa võib, ehk 15rbl. mina kutsusin töised ühes ja kui vana mees kiusama hakkab, siis maksan ma see 15rbl. ära, aga tõistele ei puutu see mitte midagi.

Peedo Mekk nõudis peremees Jakob Luts käest saamata palka 4rbl. 60kop. ja ühe lamba eest 3rbl. mis luts koer ära murdnud, summa 7rbl. 60kop.

Jakob Luts vastas, et ta on Peedo Mekk palga kiik ära maksnud, aga Peedo Mekk käest on täll nõuda, 35 päeva viimist, mille Peedo Mekk sell kevadel mitte töös ei olnud, a`50kop. = 17rbl. 50kop. on ühe hainamärsi ärakaotanud, nõudis- 1rbl. 50kop. üks kõrd tema hobusega linnas-käinud nõudis 4rbl. üks päev pääle Nustaku laada ühe päeva hobusega ära viitnud, nõudis- 3rbl. kolme kuninga päeval on Peedu Mekk tema käest hobuse võtnud Tilgale Jordani pääle sõita, on aga Priipalule sõitnud, hobuse ära tapnud, nõudis 70rbl.- summa 96rbl.

Peedu Mekk seletas, et see saamata palk on tema naese teenistuse eest saada, ja nimelt ühe paari saabaste eest 2rbl. 30kop. ja ühe purma linade eest 2rbl. 30kop.

Jakob Luts seletas, et ta on naesele nende eest üks vakk nisu annud, aga sellest lamba murdmisest ei tea ta midagi, tälle ei ole seda keaki näidanud.

Peedo Mekk vastas Jakob Lutsu nõudmiste pääle,

et päevi ei ole ta ära viitnud, heinamärsi mitte ära kaotanud, on hobuse ilma hinnata linna sõita annud ja lubanud pärast laata  ei ole ta mitte üht päeva äraviitnud, on laadale minna luba olnud, hobusega ei ole ta mitte Jordanile sõitnud, vaid on seda Simon Luts, Jakob Lutsu vend ehk noorperemees teinud, kes teda ka tee pääl ühes võtnud ja kelle läbi ka hobune hukka saanud.(tunnistused ad.N110. 131. 140.)

Otsus:

Pooleli tõiseks kohtupäevaks-ära-mõista, Jaak Tiideberg ette kutsuda. heinamärsi pärast.- ära lepinud.

Pääkohtumees M Roth(allkiri)

Kohtumees H Kangur(allkiri)

Abikohtumees T Uint(allkiri)

Kirjut(allkiri)