Protokoll
LeidandmedEAA.2543.1.5
Kaader58,59
Daatum15.11.1901
Protokolli number10
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
M. Luuk Peakohtumees

Ilmus Alliku walla kohtusse siit walla liige Hans Tooma poeg Olde valla kohtule palelikult tuntud ja andis ülesse et tema oma surma kohta järgmise määruse teinud ja palub akti raamatusse sisse kirjutada:

Mina Alliku walla talupoeg Hans Tooma poeg Olde olen tarwiliseks arwanud oma waranduse kohta järgmised määrused teha mis peale minu surma makswaks peawad jääma:

I. Oma päristalukoha "Hansotoa" mis Mäekülla koggokonnas Alliku waldas pärandan oma kõige madega, hoonetega ja muude ehitustega ja kõige liikuwa warandusega mis peale minu surma peaks leida olema oma poja Jürri Hanso poja Oldele wastawaidlemata päris omanduseks.

II. Sellest warandusest on minu poeg Jürri kohustud teiste pärijatele järgmised summad ja loomad wälja maksta sellesama testamendi maksma hakkamisest arwates:

Minu poegadele ja tema  wendadele Ado, Aleksander ja Juhan Olde ja tüttardele Anu ja Kai Olde igga ühele nelisada rubla sellest rahast on poeg Juhan juba minu elu ajal sada rubla kätte saanud. Peale selle saawad weel liikuwast warast poeg Ado üks hobune, teised loomad on juba kättesaanud, poeg Aleksander: üks hobune, üks lehm, üks härg ja üks lammas; poeg Juhan on juba liikuwa wara osa kätte saanud nõnda samuti ka tütar Kai; tüttar Anu saab 1 lehm ja 2 lammast ja on poeg Jürri kohustus teda niikaua kui elab oma juurdes pidada ja toita. Kui nemad ei peaks heaste läbi saama nõnda et Ann wenna Jüriga ühes laudas ei söö siis peab siiski Jürri temale toiduse andma.

Selle minu testamendi täitjaks olen oma poja Jürri nimetanud ja on tema kohus mind ausasti maha matta. 

Seesinane wiimane tahtmine sai peale aktiraamatusse sisse kirjutamist selle awaldajale ette loetud.

Hans Tooma poeg Olde aga tema palwe peale et ise kirjutada ei oska kirjutas alla

J. Lepane /allkiri/

Eesistuja M. Luuk /allkiri/

Kirjutaja Douglas /allkiri/