Protokoll
LeidandmedEAA.1149.1.10
Kaader18
Daatum26.10.1884
Protokolli number147
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juri Pusse Peakohtumees
Jaak Kuller Kohtumees
Tõnis Kuller Kohtumees

Astus ette Sindi Närju talu perenaine lesk Ann Hanson ja käemees Juri Hendrekson ja kaebas nimetud Ann Hanson, et Sindi walla mees Hendrek Elend, kes talupoeg Lutika Karel Kummi juures elab - nende põllu pealt kartuhwle hunikust see sügise umbes 5 wakka kartuhwlid ära olla warastanud, nagu Lutika Karli poeg Jakob Kumm ja Märt Elend seda tunnistada teada.

Astus kutsumise peale ette Karel Kummi poeg Jakob Kumm, 15 aastad wana ja wastas küsimise peale, et Pernu laada päewal 24. Septembril s.a. olla Hendrek Elend tema wasto rääkinud, et tema (H.Elendi) ema olla talle 2 wakka kartuhwlid kinkinud, mis tema Sindi Oido tallu lauta - missuguses talus inimesi praegust elamas ei ole - pannud, et peaks tema need kartuhwlid säält ära tuua aitama. Tema olla Hendrek Elendi palwe peale ka ligi läinud ning nimetud Oido talu laudast 2 wakka kartuhwleid ära ennaste põllu kraawi tuua aidanud, kust Hendrek Elendi wend Mart need kartuhwlid Sindi wabrikusse wiinud ja 150 kopiku eest ära müünud on. Muud ei teada ta sellest asjast rääkida.

Astus ette Mart Elend, 14 aastad wana ja wastas küsimise peale, et tema Jakob Kummi tellimise peale Pernu laada päewal Sindi wabrikusse need 2 wakka kartuhwlid 150 kopiku eest ära müünud sest temal olnud ühe wabriku inimesele endise kauba järgi 2 wakka weel anda. Tema arwanud need karthwlid Jakob Kummi omad olewad.

Astus ette kutsumise peale Hendrek Elend ja wastas, et Jakob Kumm wale juttu tema peale rääkida, sest temal pole mitte Oido talu lautas kartuhwlid olnud, ega nimetud Jakob Kummi nende ära toomiseks ka mitte appi palunud, waid nimetud päewal 24.Septembril  olla Jakob Kumm oma isa põllu peal olewa enese kartuhwli hunikust 2 wakka kartuhwlid ära müünud, mis Jakob Kumm aga mitte tõsi olewad ütles. See peale kargas Hendrek Elend järsu sõnaga Jakob Kummile peale, et kas ta ei määletada, kui naad weel kahekeste kartuhwlid põllu pealt kotti on pannud, mida aga Jakob Kumm ikka wale ütles olewad.

Peakohtumees Juri Pusse andis üles, et tema Jakob Kummi wanemate käest järel pärinud olla ja temale wastanud, et nimetud päewal 24. Septembril s.a. keegi nende kartuhli hunnikusse puutunud ei olla. 

Et Hendrek Elend selle Ann Hansoni kartuhli wargusest süüdlane tunda on.

Sai arwatud:

Saab see asi kui põllu saagi wargus Keiserliku Pernu Sillakohtu üle kuulamise alla alandlikult antud.