Protokoll
LeidandmedEAA.2827.1.5
Kaader94,95
Daatum29.08.1885
Protokolli numberXXIII,29
Protokolli teema3. Laenusuhted
Märkused

Klaar.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
H Pisa Peakohtumees
W Poola Abikohtumees
W Mölder Abikohtumees
Gustav Bransfeld Gustav Bransfeld Kirjutaja

Koos olid, Tallitaja: H. Pisa, abimehed: W. Mölder ja W. Poola, seatud kohtupääwa pidamas.

Lena Korsen, kes P. Leiger hibusega siin wabriku õuetööline oli, astus ette ja kaebab, et P. Leiger teda on petnud. Nende kaup olnud nii, et tema pääwapalgast 25 Cop. enesele ja P. Leiger 25 Cop. enesele saab hobuse eest. Kahe wiimse nädala sees olnd pääwapalk 52 Cop. P. Leiger wõtnud sest 30 Cop. pääwa pealt enesele ja annud temale 22 Cop. Nenda et tema 33 Cop. kahju jäänud. Ka on ta teda suie käskinud hoost ööseks rentniku heinamaa peale sööma panna. Ta teinud seda. Hobu saanud aga kinni wõetud, tema pidanud see eest rentnikule 50 Cop. trahwi maksma, mis P. Leiger hobuse omanik temale wälja ei maksa. Kord on tema P. Leiger naesele tema enese käsu peale poest mõned weikesed asjad toonud mis 35 Cop. maksma tulnud, ka seda ei ole naad temale tagasi maksnud. Kuppu on tema P. Leiger ja ta naesele lasknud ja selle eest on tall nende käest saada 40 Cop. Summa on neil temale maksta: 1 Rub. 58 Cop.

Peeter Leiger astus ette ja sai see asi tall ette pandud, rääkis wälja, et nende kaup nii olnud, et Lena Korsen 25 Cop. pääwas saab, mis üle seda, jääb temale hobuse eest. Sest saadik kus pääwapalk 55 Cop. olnud, on tema 30 Cop. ja L. Korsen 25 saanud. Wiimasel korral olnud aga raha wähem. Tema wõtnd ikka oma 30 Cop. pääwa pealt ja L. Korsenile jäänud 22 Cop. pääwa pealt. Tema ei tea, kuida L. Korsenile seekord wähem antud, Teised kes hobusega tööd teewad saand kõik 55 Cop. pääwa pealt. Rentniku heinamaale on Korsen oma pea järel hobuse wiinud, mitte tema käsu peale. Kupulaskmise eet on tema L. Korsnale 20 Cop. oma enese pealt äramaksnud, tema naese pealt ei ole ta ise maksu wõtnud.

P. Leiger naene Liisu astus ette ja sai see asi tall ettepandud, rääkis wälja, et tema talle s.a. L. Korsnale selle aja sees mis ta nende juures elanud, 16 kord on leiba teinud ja sagedast üht ja teist sööma kraami annud ja teda ta lapsega ükskord Reigist koju sõitnud, sellepärast pole ta need 35 Cop. talle tagasi maksnud, mis eest ta talle poest kraami toonud. Kupulaksmise eest on tema raha pakkunud, aga L. Korsen pole wõtnud.

Suud suud wastu jääwad waidlema.

Otsus: Peeter Leiger maksab L. Korsnale 30 Cop. mis ta tööpääwade pealt kahju saanud ja poole hobuse trahwist, 25 Cop. Summa 58 Cop. tagasi. Teised wähemad asjade mis waidlemise peal, nende üle ei wõi otsust tehtud saada.

Seega sai kohtupääw lõpetud.