Protokoll
LeidandmedEAA.1090.1.3
Kaader13,14
Daatum07.11.1880
Protokolli number21
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Vt kaader 21 protokoll 27

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhan Kandberg Peakohtumees
Kristian Jerwan Kohtumees
Hindrik Grossfeldt Kohtumees
Johan Tasson Kirjutaja

1, Madise peremees Juhan Kandberg tostis kaebtust oma juurest ära läinud sulase Pridik Andermanni peale nenda: Pridik Andermann kaubelnud ennast mööda läinud kewadel tema juure aasta sulaseks. Mihklepääwal läinud ilma temale ütlemata ära ja jäänud ära. 8 Oktobril ööse olla wargus tema aitas sündinud. Märgid näitawad selgeste, et ait wargal läbi tuttaw on olnud. Igal pool on ümber aida kirstud ja astad, kuid see koht on üksi seina ääres ilma nõuta ja just sealt kohast on alusmüürist auk sisse wõetud ja sisse tulnud. Ära on warastatud 9 rbl. 20 kop. raha 3 kangast: 1 poomwilla, 1 takkune ja üks kätterattiku kangas, Üleüldine kahju on 19 rbl. 95 kop. Arwas et P. Andermann olla wargal käinud. Sest P. Andermann olla kohe wargusest kuulnud, aga ta ei ole mitte oma riete järel tulnud, ega põle neid waatma tulnud.

Pridik Andermann wastas: Tema silm olnud haige ja läinud seda kodu parandama, mis nädali aega ära wõtnud. Teina nädal korjanud emale hagu. Laupääw 18. Oktobril, hommiku tulnud Madise peremees ja perenaene tulnud neile wargust taga otsima: Perenaene üttelnud:"Miks sa meile ei tule?" Tema tahtnud just sell hommikul senna minna. Tema olla oma õe Emilie läbi Madise wargusest teadust saanud, aga seda põle ta mitte teadnud mis asja seal on warastud seda kuulnud ta alles sell hommikul. Tema arwas, et tema selle otsimise läbi on saanud teutud. Waidles use kõwaste wasta, et tema sest wargusest mitte midagi ei ole kuulnud ega teadnud, ega ise ka mitte käinud. Et Madise peremees teda pärast wargust enam põle taga wõtnud, nõudis oma palka kätte.

Et P. Andermann sell öösel mitte tuas põle maganud, saab arwatud et tema sest asjast mitte puhas ei ole, seepärast jäeb see teiseks korraks poolele.

Poolele 19 Decbr lõpetud.