Protokoll
LeidandmedEAA.3261.1.3
Kaader70,71
Daatum17.12.1880
Protokolli number
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Haslawa kogokonna kohus 17 Decbr. 1880

Juures istus:

Pääkohtumees  Mihkel Klaos

kohtumees Johan Link

dito  Johan Udel

Tuli ette  Adam Liiw ja kaebas:  Peter Tull olewat temal sel 27mal Septembril õhto kella ½10 aegu üks lehm karja aeast ära warrastanud wäärt 40 rubl.  Tull on tahtnud kahte wija, aga tõine lehm ei ole järele läinud ning palub selle lehma raha 40 rubl. kätte saada ja et waras trahwitud saaks.

 Peter Tull kaebtuse üle küsitud salgab  Adam Liiw'a lehma warastanud olewat ja ütles: tema olewat seekord Sarrakuste wallas  Peter Kerdo juures olnud ning temaga ühes ööse kuni Kaagwere parwe juure läinud, sääl on tema Marri Wuksi hobuse pääle istunud ja Tartu linna sõitnud. 

Tunnistaja Peter Post ütles wälja: Peter Tull on temaga Tartu linnas ühes trahteris olnud ja temale üttelnud: "Mina warrastan see palito siit ära!" mispääle tema Peter Tulli keelnud seda tegemast, aga Tull on wastanud: "Mina tõin Adam Liiw'a lehmagi ära, kae siin on raha /ja näidanud oma tasku pääle/ ja üksegi ei küssi selle pärra!"

Lena Wassil tunnistas: tema on perenaisega üksi kodus olnud, kui Peter Tull ühe tõise mehega, keda tema ei ole tunnud senna on tulnud ning lehma karja aeast ära wiinuwad; nemad ei ole julgenud juure minna ja lehma waras on üttelnud: "Kas mina teid kasse pelgan!"

Mõistus.

Seda protokolli [ei loe välja] Keiserlikko Tartu Silla kohtu kätte saata, et wargus üle kuulatud saaks.

Mihkel Klaos

Johan Link

 Johan Udel