Protokoll
LeidandmedEAA.3271.1.3
Kaader148
Daatum21.06.1874
Protokolli number26
Protokolli teema10. Muud üleastumised
Märkused

Kohtumeeste allkirjad puuduvad.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Märt Pok Peakohtumees
Jaan Panksep Kohtumees
Mihkel Männ Kohtumees

Ette tulli renti herra Johanson ja kaibab et se kabbeli wahhi naine Kadri Perdan suurt teotusse jutto teinud mes inimesse awwo rikkub, ja nimelt et tema Järriste piima tüdroga liderlikko ello ellab.

Selle päle sai ette kutsutud Kadri Perdan ja temma sallas sedda wägga ärra, et temma sest asjast middagi ei tea, selle päle sai kutsutud tunistaja Ewa Räisa ja tema üttel kohto ees ja ka Kadri Perdan kuldes, et Kolgal on temma kõnnelnud.

Selle päle tunnistas siis wiimate Kadri Perdan, et Järriste kõrtsi naine on talle kõnnelnud.

Järriste kõrtsinaine tunistas, et Järriste möldri naine on talle kõnnelnud. Agga möldri naine salgas sedda ärra. Köstri naine tunnistab selle päle et möldri naine on köstri jures käinud ja sögi laua jures mitme suggutsed juttud ajanud, ja ka sedda üttelnud, et renti herra piima tüdrukuga liderlikkolt ellab, möldri naine tunnistab et need kõik muud juttud on tema kül ajanud, agga mitte sedda ei. Renti herra kui mõisa pollitzei nõuab kohto käest, "et Järriste kõrtsin allati tülli ja pahhantust kui ka tappelust on ja hilda aego püssiga laskmine ees olli, ja mitto kõrda walla ametimeestega tülli ja pahhantust ette on tulnud." Et keik need innimessed, kes on teotussel ossalikkud neide kohhad saas Jürri päiwast 1875 käest ärra mõistetus ja trahwitus.

Siis sai ette kutsutud Kadri Perdan ja Järriste kõrtsi naine oma mehhega, ja sai neile mõistus arwatus.

Mõistus.

Sis on kohhus mõistnud.

I. Kadri Perdan 3 ööst päiwast kinni, et tühja jutto eddesi ajas ja salgas.

II. Järriste kõrtsi naine 3 ööst päiwast kinni et teotanud ja ei wõinud tõttest tetta.

III. Järriste möldri naine 3 ööst päiwast kinni, et sedda warsti ülles ei annud, ja et se selge on et need tõised juttud tema ütten ajanud on.

IV. Neide allaliste tüllide perrast, ja renti herra teotusse perrast sawad neide keikide kohhad Jürri päiwast 1875 käest ärra mõisteto, peawad wälja minnema ja kohhad wõib muile antus sada. Kohto otsus on kulutud, agga naised kui ka neide mehhed ei olle middagi selle päle üttelnud.

Pä kohtomees Märt Pok

Juresistoja Jaan Panksep

        "           Mihkel Männ