Protokoll
LeidandmedEAA.2827.1.5
Kaader83,84
Daatum05.04.1885
Protokolli numberXIV,20
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

Suurema kohtu antud.

Nimi Õinigu kui Õngu.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
H Pisa Peakohtumees
W Poola Abikohtumees
W Mölder Abikohtumees
Gustav Bransfeld Gustav Bransfeld Kirjutaja

Koos olid, Tallitaja: H. Pisa, abimehed: W. Mölder ja W. Poola kohtupääwa pidamas.

Kärdla õllepoodi pidaja Anna Pisa astus ette ja kaebab, et Täna enne lõunat olnud tema oma köökis oma lastega, Õinigumees Siim Wanasälja olnud ka köökis ja parandanud tema kohwiweskit. Õllemüüma tuba olnud lukkus aga wõti seisnud ees. Laua sahtel, kus raha sees, olnud ka lukkus ja wõti ees. Tema weike 9 aastane poeg pidanud õlle müüma tuppa minema, näind, et Peter Ichla olnud seal, üks õllepudel ta käes. Poeg öölnud temale, et keegi õlletoas on. Tema läinud senna, uks olnud lahti ja ei olnud keegi enam toas. Ta jooksnud õue ja näinud, et Peter Ichla Th. Raima maja poole läinud. Ta hüüdnud et ta kinni peaks. P. Ichla pannud jooksma. Ta palunud G. Pisa abiks, kes oma lauda juures loomi söötnud. Gustav Pisa jooksnud järel ja wõtnud P. Ichla kinni. Nemad küsinud, kas sa wõtsid õlletoas midagi? Peeter Ichla wõtnud taskust wälja 1 Rub. 60 Cop. klubiraha, annud tema kätte ja öölnud: Siin on, mis ma lauasahtlist wõtsin! Nemad otsinud ta taskud läbi, ei olnud ka enam raha ta juures leida. Siim Wanaselja jõudnud ka senna kui P. Ichla nende käes juba olnud. Tema ei tea aga selgest kui palju raha P. Ichla wõtnud. Ra olnud sahtlis lugemata.

Peeter Ichla siit Kärdla wabriku mees, astus ette ja sai see asi tall ettepandud, rääkis wälja, et tema õllepoodi läinud, pidanud üks pudel õlut wõla peale paluma, et tall raha ei olnud. Tema istnud wähe aega õlletoas, et keegi seal ei olnud ja sahtli wõti ees olnd, tõmmanud ta sahtli lahti ja wõtnud peuga klubirahasi, ilmalugemata ja läinud minema. Kui G. Pisa teda kinni wõtnud, annud ta selle raha jälle Anna Pisa kätte. Toauksel ja sahtlil on wõtmes ees seisnud, aga mitte lukku keerdud olnud. Õllepudelt ei ole ka tema käes olnud.

Gustav Pisa, siit wabrikumees, astus ette ja tunnistab, et tema oma lauda juures olnud loomi söötmas ja Anna Pisa palwe peale Peeter Ichla kinni wõtnud. Tema küsinud: Kus sa jooksed? P. Ichla wastanud: Ma lähen kõrtsu! Tema küsinud: Kas sull raha on? P. Ichla wõtnud oma taskust wälja 1 rub. 60 Cop. klubiraha, annud Anna Pisa kätte ja öölnd, et ta seda õllepoodis lauasahtlist wõtnud. Enam raha ei olnd ka P. Ichla juures leida. P. Ichla saanud siis warsi Polizeile ära antud.

Siim Wanaselja Waemla wallast Õinigu külast, kes laewa Passi klaarimise pärast seia Kärdele tulnud, astus ette ja tunnistas, et tema istund Anna Pisa köökis, kus Anna Pisa ise oma lastega ka olnud ja ehitanud kohwimasinat. Anna Pisa weike poeg läind wälja, tulnud jälle kööki ja öölnud, et üks mees õlletoas on. Anna Pissa läind wälja. Wähe aja pärast tulnud pois jälle kööki ja kutsnud teda õue, warast kinni wõtma. Tema jooksnud ka senna, siis olnd P, Ichla juba kinni wõetud ja raha Anna Pisa käes. Selle eel kui see sündinud on tema õlletoas üks pudel õlut ostnud ja joonud. Teisi kedagi seal ei olnud. Nemad tulnud kööki ja Anna Pisa keeranud ukse lukku.

Suud suud wastu jääwad Anna Pisa ja Siim Wanaselja kindlaks et uksed on lukkus olnud. Peeter Ichla waidles esite wasta, wiimaks ütles, et uksed on lukkus olnud ja tema neid lahti keeranud.

Et Peeter Ichla sügisel alles wangi wiisil seia sai toodud, Jõulukuus warguse pärast siin kogukonna kohtus sai trahwitud ja nüüd juba jälle warguse pärast kohtu ees on, seepärast saab see kohtu asi kõrgest auustatud Saare Läänemaa Hakenrichtri herrale otsuse tegemiseks alandlikult ettepandud.

Seega sai kohtupääw lõpetud.