Protokoll
LeidandmedEAA.2827.1.5
Kaader79,80
Daatum30.03.1885
Protokolli numberXIII,15
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused

Warsi ära seletud. Raha trahw 17 Aug. sissemakstud.

Kõrtsmik Gustav Liit, tema poeg Simmo Liit.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
H Pisa Peakohtumees
W Poola Abikohtumees
W Mölder Abikohtumees
Gustav Bransfeld Gustav Bransfeld Kirjutaja

Koos olid, Tallitaja: H. Pisa, abimehed. W. Mölder ja W. Poola, seatud kohtupääwa pidamas.

Mäe kõrtsmiku poeg S. Liit astus ette ja kaebab, et 16me Märzil olnud tema isa kodust ära ja tema müünud kõrtsus isa asemel. Seal on kaupmees A. Saharow mõne mehega juttu ajanud ja Gustav Kiil hakkanud nendega tüli ja kära tegema. Teised käskinud teda enesest eemale minna, ta ei läinud. G. Kiil isa Joh. Kiil tulnud ka kõrtsu, näinud seda ja kutsnud oma poega ära. Ta ei kuulnud ka oma isa mitte. Karl Teras lükkanud teda siis eemale ja löönd teda ühe hoobi. G. Kiil wõtnud noa taskust ja kippunud seega teiste peale. Aleks. Kuusik ja M. Siht tulnud ja öölnud seda temale. Tema wõtnud selle noa A. Kuusik ja M. Sicht abiga G. Kiili käest ära.

Aleksei Saharow astus ette ja räägib wälja, et tema on istnud kõrtsus oma seltsimehe juures kes laua peal maganud. Karl Teras istnud tema juures. Gustav Kiil tulnud senna ja küsinud tema käest: Kui palju ma sull wõlga olen? Tema wastanud: Seda tead sa isi! G. Kiil öölnud: Ma ei ole enam wõlga kui 1 rub. 60 Cop. Tema wastanud: Sa oled mull wõlga 1 rub 92 Cop. Sa wõtsid 16 küün. sitsi 12 Cop. küünar. G. Kiil öölnud: Ma sulle siin ei maksa. Tema wastanud: Ma ei ole seda siin so käest nõudnud. Tema käskinud teda ära minna. G. Kiil ei läinud. Karl Teras on teda siis sealt eemale lükkanud. Mis G. Kiil weel seal käratsenud, pole tema tähele pannud, üksi seda teab ta, et tall seal nuga käes olnd ja see ta käest on kõrtsmiku poolt ärawõetud saanud.

Gustav Kiil astus ette ja sai see asi tall ettepandud, rääkis wälja, et see suurem tüli pole olnud. Tema seal A. Saharowiga oma wõla üle rääkinud ja wähe tingima läind. Karl Teras ka seal esite teda löönud ja tema pärast K. Terast noaga ähwardanud.

Karl Teras astus ette ja räägib wälja, et G. Kiil A. Saharowi juure tulnud ja naad oma wõla üle waidlema läinud. G. Kiil öölnud et temal enam wõlga pole kui 1 rub. 65 Cop. A. Saharow lasknud teda ja Peeter Tõut, kes ka nende juures seisnud, ülesarwata, et 16 küünart sitsi; 12 Cop. küünar, 1 rub. 92 Cop. wälja teeb. Et G. Kiil peale edasi jönninud ja ära ei läinud, lükkanud tema teda eemale. Kui G. Kiil teda pärast noaga ähwardanud, pole tema seda just mitte näinud, ta olnud temast eemal, rahwa seas.

Peeter Tõu astus ette ja räägib wälja niisama kui Karl Teras. Ütleb, et Karl Teras on G. Kiili ka ühe hoobi löönud kui ta teda eemale saatnud. G. Kiil on ka oma isale wastupannud kui isa teda on ärakutsund.

Aleksander Kuusik ja Madis Sicht astusid ette ja tunnistawad, et Gustav Kiil seepärast et isa teda keelnud, seal oma osa rinnust kinni olnud ja noaga (lahtise noaga teda ahwardanud. Ka K. Terast on ta noaga ähwardanud. Kortsmik on aga noa ta käest ära wõtnud. Ka Peeter Kõmmus on Gust. Kiili isat ähwardanud, et ta oma poega on keelnud.

Peeter Kõmmus astus ette ja räägib, et niipea kui Joh. Kiil kõrtsu uskest sisse astund, öölnud ta: Andke mei poisile naha peale! Tema öölnd: Mispärast peab talle naha peale andma, ta pole siin jo midagi teinud?

Suud suud wasta jääwad igaüks kindlaks oma sanade juure, Gustav Kiil ja P. Kõmmus ei wõi ennast aga mitte wabandada, waid jääwad tunnistuste järel süüdlaseks.

Otsus: Gustav Kiil saab selle trahwiks et A. Saharowiga waidlema läks, oma isa ähwardas noaga ja temase kinni hakkas, 48 tundi wangisistumist. P. Kõmmus maksab 1 rub. trahwi, et Joh. Kiili ähwardas. Karl Teras sai noomitud.