Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.3612
Kaader83,84
Daatum01.05.1885
Protokolli number6
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Hindrik Kukk Peakohtumees
Hans Teller Kohtumees
Johan Pollma Kohtumees

Kohtu ette astus Mik Nappthal  Käba peremees ja kaebas: Kui 1883mal aastal minu tuba ära põles, käis mu naene Mari  Rabiwere walla mehe Tõnis Orjast kuulamas kus tema sell öösel olnud. Sellesamma asja pärast tema kannab wiha minu ja mu pere peale tänapäewani. Palmipuude laupäewal sell aastal (1885) olnud Johan Nappthal, Jaan Albin ja Jaak Nappthal  Suklemma kõrtsus kus Orjas jälle kõwaste ähwardanud seda mulle kätte maksta.

Nüüd kutsuti Johan Nappthal kohtu ette ja ta tunnistas: Orjas hakkas isi Käba toa põlemisest rääkima, ja ma ütlesin ta wastu: eks sina ikka panid Käba toa põlema? Tema wastas: "Wiige Käba Marile palju terwised, ta peab weel suurema pauku pealae peale saama, kui ta on saand, ja palju muud.

Siis kutsuti Jaan Albin ette ja see tunnistas: Tõnis Orjas käskis meid ja ütles: "Üttelge Käba Marile: küll ma tulen warsti teda katsuma: tall peab weel suurem õnnetus sündima, kui tal on olnud.

Wiimaks kutsuti ka Jaak Nappthal ette ja ta ütles: Ei ma põle midagist kuulnud - kuna tõised tunnistajad ometi ütlesid Jaak Nappthal  Orjasi kõrwas seisnud olewat kui Orjas seda ähwardamist wälja rääkinud.

(Prottukoll sai wälja kirjutud ja Hakenrihtrile saadetud sell 7 Mai kuupäewal 1885.)