Protokoll
LeidandmedEAA.2543.1.5
Kaader44,45
Daatum21.08.1898
Protokolli number
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
M. Asa Peakohtumees
M. Usar Kohtumees
J. Aaron Kohtumees

1898 a. 21 Augusti kp. ilmus Alliku walla kohtusse Alliku walla talunaesterahwas Leena Jaani tütar Tedder, Jüri Tedderi lesk, palelikult walla kohtule tuntud ja palus siia kohtu akti raamatusse oma wiimast tahtmist, mis ta suusõnaliselt ülesse andis järgmiselt sisse kirjutada:

Mina Alliku walla talunaesterahwas Leena Jaani tütar Tedder, terwe mõistuse ja kindla määlestuse juures  olles, olen heaks arwanud oma surma juhtumise korral oma warandusega, mis ma auusal wiisil omandanud olen, järgmist wiimast seadust teha:

Oma sula rahast, mis mull Lombi koha eest saada on /1800/ üks tuhat kaheksasada rbl, muud wõlgasid mull pärida ei ole, luban ma oma lastele kui pärandust:

1. Tütar Liisule /200/ kakssada rbl.

2. poeg Jaanile /200/ kakssada rbl millest /50/ wiiskümmend rbl talle kätte on antud ja saada jäeb /150 rbl./ sada wiiskümmend rbl.

3. tütar Mariale /200 rbl/ kakssada rbl.

4. tütar Miinale kes alaealine on (18 a) /200/ kakssada rbl.

5. tütar Anetele kes ka alaealine on (14 a) /200/ kakssadda rbl.

Peale selle kui mull juhtub raha üle jäema, wõlgadest ülespidamisest, matustest ja siin nimetud päranduse summadest, siis luban selle raha oma ala healiste tütardele Miinale ja Anetele pooleks ja teistel pärijatel ei ole õigust sellest osa saada, sest et nad elu sees minult selle asemel parandust on, elu sees, kätte saanud palju rohkem kui seda raha wõib üle jäeda.

Oma elu maja, mis Lombi talu koha peale on ehitud pärandan ma elamiseks oma lastele Liisale, Jaanile ja Anetele ja kui keegi ei soowi seal elada wõib ta isi  maksu üle selle eest teistega lepida. Maja peawad nad ka ühe tasa korras pidama, kes sees elawad.

See sinane wiimane tahtmine sai peale aktiraamatusse sisse kirjutamist selle awaldajale ette loetud.

Leena Jaani tütar Tedder aga et tema kirja ei oska kirjutasid tema palwe peale alla: 

Jüri Tamm /allkiri/

J. Aaron /allkiri/

Et Leena Tedder selle wiimase tahtmise tegemise juures kindla määlestuse ja terwe mõistuse juures oli, ja et tema palwe peale alla kirjutasid Jaan Aron ja Jüri Tamm, tunnistawad

Kohtu Eesistuja M. Asa /allkiri/

Kohtumõistjad:

M. Usar /allkiri/

J. Aaron /allkiri/