Protokoll
LeidandmedEAA.2538.1.2
Kaader68,69
Daatum01.09.1889
Protokolli number47
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused

№ 47

Prottokoll 1. Septembril 1889.

Koos oliwad kohtu peawanem:  Hans Paawelts

Kõrwamees : Mihkel Simson

asemel: Jüri Saarmu

Kirjutaja:  Hans Paawelts

Kohtu ette astus a Reopalu alt kõrtsi   sulane  Jaakup Steinberg  ja kaebas: et tema olla  Kirna-Reopalo mäele kõrtsi läinud ja sela kaks pudelid õlut ära joonud, peale selle läinud tema kõrtsist wälja ja tahtnud kodu minna, aga kõrtsist wälja tulles kuulnud tema, et Wissowere poistest Hans Walkrusmann ja Tõnis Kriiner on nõnda ähwardanud: et tarwis Röa poisid üle kraawi metsa lugeda, selle peale kostnud keegi Röa poiste hulgast " kas teie ise ka loetud olete?" Selle küsimise peale astunud Hans Walkruusmann tema, see on Jaakup Steinberg'i, ette küsides ? mis sinul on sellega tegemist kas meie loetud wõi lugemata oleme, siis lükkanud tema Hans Walkruusmann'i omast pisut eemale ööldes: et mina ei ole mitte see ütleja, et teid saab üle kraawi metsa loetud, aga selle peale tulnud Tõnis Kriiner Hans Walkruusmann'ile abiks, ja löönud teda kõrtsi akna alla pikkali maha, nenda et selle löömise juures kaks akna ruutu katki läinud ja tema pea sisse üks auk ning ähwardanus weel temal Mihkle päewa laada aego kopsu wälja tõmbata ja kontid warna panna.

 Hans Walkrusmann ja Tõnis Kriiner  astusid ette ja ütlesid, et nemad olla Paidest tulles Kirna-Reopalu kõrtsi läinud ja Jaakup Steinberg olla nende wastu ütelnud:"näe kust Wissowere rööwlid tulewad", aga muud tüli ei ole nendel ette tulnud.

 Peeter Kanger ja Madis Wellmann astusid  ette ja tunnistasid, et see Jaakup Steinbergi kaebtus tõsi olla.

Mõistetud sai: et Hans Walkruusmann ja Tõnis Kriiner maksawad kumbki 2 Rbl trahwi walla laekasse ja tunnistusmeestele 1 Rb. nende päewa palka: sellepärast, et Peeter Kanger ja Madis Wellmann seda tülitsemist on selgesti pealt näinud, kui Hans Walkruusmann ja Tõnis Kriiner on Jaakup Steinberg'i peksnud.

Se mõistmine sai ette kuulutud: kaebaja Jaakop Steinberg, kui ka kaebtuse alused Hans Wallkruusmann ja Tõnis Kriiner oliwad sellega rahul.

Kirna walla kogukonna kohtu nimel:

Kohtu peawanem: Hans Pawelts /allkiri/

Kõrwamees: Mihkel Simson

asemel:  Jüri Saarmu

Kirja tunnistuseks kirjutaja: Hans Paawelts /allkiri/