Protokoll
LeidandmedEAA.4710.1.8
Kaader7
Daatum13.09.1868
Protokolli number61
Protokolli teema11. Vallamagas
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Maddis Suit Peakohtumees
Mats Oia Kohtumees
Janus Weison Kohtumees

Tullid ette Pornuse wollimehhed ja kaebasid et endine peakohtomees Jaak Nirk olla üttelnud maggasi wöörmönder Märt Weisson olla issi omma maggasi wölg ramatus tassa teinud agga mitte sisse maksan.

Tulli ette TöstaJaak Nirk ja kostis temma muud ei olle üttelnud ja räkind kui sedda et TartoKarl Siil temmal üks täht andan ja üttelnud siin on Märt Weissoni maggasi wölla kirri; temma olla ka jubba kihhelkonna kohtu juures ollnud agga ramatu läbbi waatamisse juures olla leitnud ollnud et wölg tassa.

Tulli et Märt Weisson ja kostis temma sest wöllast ja tähhest ei pea teadma mis temma wölgo, olla temma ärra maksan.

Tulli ette Karl Siil ja ütleb et temma ei olle mitte se kirri andan Jaak Nirko kätte waid Jaak Nirk ollewad se täht kohto kappist wöttan sedda wöiwad Hendrik Sulsenberg ja Tomas Eggel tunnistata.

Tulli ette Tomas Eggel ja ütleb et temma ei olle mitte näinud et Jaak Nirk kirja kohto kappist wötnud waid sedda ollewad ta küll kuulnud Jaak Nirki käest Punna körtsis üttelnud et ta Karl Siilo käest sanud.

Sepeale wastas Jaak Nirk et suggisel aastal 1865 Karl Siil temmal Enno mäe peal selle tähhe andan, ja üttelnud se on Märt Weissoni wölla täht mis temma ka wastu wöttan ja lubband sedda kihhelkonna kohto härral ette näitata ja näidant ka sedda tähte kihhelkonna kohto Herral, mis peale kohtu Herra üttelnud et lasse Kirjotaja Taari maggasi raamatud läbbi watada, ja kui wölgo on siis nöutke sisse ja temma lasknud ramato läbbi watata ja ei olle putust leidnud siis jäänud nönda ja täht temma kätte.

Tulli ette Karl Siil ja küssiti kas temma teab üttelda millal se täht on kirjotadot ja missuggune kirjutaja sedda on kirjotanud, seepeale wastas Karl Siil et Greinert on sekord kirjotaja olnud ja ollewad ka sedda tähte kirjotanud.

Tulli ette Märt Weisson ja ütles et mis ta wölgo olnud sedda ollewad ta maksnud ja sedda tunnistawad Maggasi raamatud.