Protokoll
LeidandmedEAA.2543.1.5
Kaader38,39,40
Daatum27.03.1898
Protokolli number5
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
M. Asa Peakohtumees

1898 a. 27. Märtsi kp. ilmusiwad Alliku walla kohtu ette Alliku walla talupoeg Tõnu Tõnu poeg Särg ja Imawere walla talupoeg Johann Peeti poeg Reinberg, mõlemad walla kohtule palelikult tuntud ja palusiwad siia kohtu aktiraamatusse eneste wahel maharäägitud suusõnalist lepingut järgmiselt sissekirjutada:

Tõnu Särg annab "Kitsetiina" talukoha, mis Imawere wallas, Tammekülas seisab ja Tõnu Särge wõera poja, alaealise Mihkel Mihkli poja Ahtmanni omadus on, lmawere walla mehe Johann Peeti poja Reinbergi kätte rendi peale järmiste tingimistega:

1. Johann Reinberg maksab nimetud koha eest rentijale (160) ükssada kuuskümmend rbl. aastas renti nõnda, et pool sellest rendist 1. Mail ja teine pool 1. Oktoobril tasutud saab.

2. Johann Reinbergi poolt (100) ükssada rbl kautsjoni, mis alaealise Mihkel Ahtmanni pärijate kätte on makstud, jääb ilma protsendita kuni rendi aja lõpuni Mihkel Ahtmanni pärijate kätte ja saab selle raha siis täieste kätte, kui ta renditud koha peal kõik siin kontraktis nimetud tingimised täitnud on ja koha kõlblikus olekus on pidanud.

3. Johann Reiberg peab selle renditud talu eluhoonele, enne kui ta selle rentijale tagasi on andnud, oma kuluga uue õlest katuse peale tegema, mis eest ta rentija käest midagi tasumist ei saa ja kui ta nimetud koha rentijale tagasi annab, peab koht kuude põldu seatud olema.

4. Johann Reinberg peab rendi ajal kõik taluhooned, mis nimetud koha peal on, omal kulul parandama ja korras pidama, ilma rentija käest midagi tasumist selle eest nõudmata.

5. Rentnik ei tohi selle talu koha pealt saadud põllu ega heina põhku mitte ilma rentija lubata äramüüa ega mujale anda, muidu peab seda põhku oma hinna järele rentijale wäljamaksma.

6. Kui rentnik leiab selle koha peal tarwis olewat uusi kraawisi teha, siis peab ta selle tarwis rentija käest luba küsima, wanad kraawid peab ta aga puhastama ja korras pidama, mis eest tal aga rendi aja lõpul mitte ei ole tasumist pärida.

7. Kõik selle kohapeal seiswad kroonu ja walla maksud, teede sillutamised ja küüdi korrad, mis selle talu peal praegu on ehk edaspidi tulewad, kannab rentnik, niisamuti ka kirikumaksud ilma rentija käest tasumist nõudmata.

8. Rentnik saab küteks hagu selle koha piiridest rentija juhatamise järele ja peab rentnik selle eest hoolt, et koha peal seisew mets terwe ja puutumata seisab. Ka peab rentnik kõik ajad korras pidama, mis enne seal kohapeal oliwad.

See rendikaup on tehtud ühe aasta peale see on 23. Aprillist 1898 a. kuni 23. Aprillini 1899 aastani, kui aga kumbki pool seda kaupa tahab lõpetada, peab seda enne 24. Juuli kp teisele teada andma, kui aga kumbki pool seda ei ole teinud, siis jääb see kaup weel edasi ühe aasta peale kestma ja nõnda iga aasta edasi kuni nimetud ajal kuulutatud saab, et kumbki pooltest rendi kaupa lõpetada soowib.

Seesinane maha tegemine sai peale aktiraamatusse sissekirjutamist pooltele etteloetud.

Tõnu Särg /allkiri/

Juhan Reinperk /allkiri/

Kohtu Eesistuja M. Asa /allkiri/

Kirjutaja J. Allmann /allkiri/