Protokoll
LeidandmedEAA.2538.1.2
Kaader23,24
Daatum15.12.1887
Protokolli number53
Protokolli teema3. Laenusuhted; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

№ 53

Prottokoll 15.mal December 1887.

Kous olid kohtu Peawanem  Hans Pawelts.

Jaan Willewelt.

asemel: Mart Kaerman.

Kirjutaja J. Parrikas.

Kohtu ette astus  Karel Riisen ja kaebas: et Tedre karja mõisa walitseja Jakup Radt, olla tema käest laenanud 11 Rbl 18 Cop selged raha, ja wiina ning õlut 17 Rbl 58 kopiku eest, se on summa 28 Rbl 76 kop. Aga  Jakup Radt ei pea temale nüüd seda wõlga mitte ära maksma. Ja peale selle olla weel 45 koormad sõnnikud, ja koorma hind olnud 35 kop, mis wälja teeb 15 Rbl 75 Cop, ja alles maksmata olla.

 Jakup Radt astus ette, ja ütles: temal ei olla mitte nenda palju wõlga, kui  Karel Riisen seda on üles annud, waid tema wõlg olla nenda: selged raha olla 6 Rbl 45 Cop, ja wiina ning õlut 2 Rbl 92 kopiku eest. Summa 9 Rbl 37 Cop. Ja sõnnikud olla 40 koormad olnud, ja koorma hind 30 cop, mis 12 Rbl wälja teeb, ja alles maksmata on. Aga tema olla  Karel Riisenile 10 Leisikad õlga ja 10 Leisikad heinud saatnud, kelle hind ka alles maksmata olla. Aga peale selle olla Karel Riisen 30 kubu õlga ilma loata ise wiinud, keda Mart Leebert ja Jaan Pauli on näinud, kui Karel Riisen on wiinud.

Mart Leebert ja Jaan Pauli astusid ette ja ütlesid, et nemad olla näinud, kui Karel Riisen õlga on wiinud, aga seda nemad ei tea mitte, kui palju neid on olnud.

 Karel Riisen astus ette ja ütles: tema ei olla mitte 30 kubu õlga wiinud, waid aga 7 kubu, ja needgi luba järele, nenda, et kokko 17 kubu õlga tema on saanud. Ja heinu ei ole mitte 10 Leisikad olnud, mis temale on saadetud, sest need on kaalumata olnud, ja kogu olnud üsna weike.

Hans Prints astus ette ja ütles: et neid heinu olla arwata 4 Puuda aro sees olnud.

Karel Riisen astus weel ette ja ütles: et Jakup Radt olla 1 Rbl 50 kop tema käest wõtnud, ja Hans Winkile annud, mis mitte selle wõla summa sees ei olla, mis esiteks on üles antud.

Jakup Radt astus ette ja salgas seda ära ja ütles: ta ei olla midagid raha Karel Riiseni käest wõtnud, ega Hans Winkile annud.

Hans Wink astus ette ja ütles: et Jakup Radt olla Karel Riiseni käest 1 Rbl 50 kop raha wõtnud ja temale töö eest annud.

Mõistetud sai: et Jakup Radt peab Karel Riisenile maksma, selged raha se 6 Rbl 45 Cop, mis J. Radt ise ütleb maksta olewad, ja se 1 Rbl 50 Cop, mis Hans Winkile on annud, se on summa 7 Rbl 95 Cop. Ja kõrtsi wõlga Jakup Radti oma üles ande järele 2 Rbl 92 kop. Ja sõnniku koormad ning nende hind, saab nende kumbgi üles ande järele, se wahe pooleks, sepärast, et nende kumbgil selged tunistust ei ole ette tua. Siis saab Karel Riisen 42½ koorma sõnniku eest 32½ kop koorma pealt wälja maksetud, se on summa 13 Rbl 81 kop. 

Ja Karel Riisen peab Jakup Radtile maksma 17 Leisika õlge eest à 10 kop 1 Rbl 70 kop. ja 4 Puuda heinu à 30 kop, se on 1 Rbl 20 kop. Summa 2 Rbl. 90 kop.

Ja peale selle maksab Jakup Radt 2 Rbl trahwi walla laeka, sepärast, et ta siis neid warastud õlga Karel Riiseni käest ei nõudnud, kui tema neid warastas. Ja J. Radtil selle tarwis nägijad olid. Aga nüüd seda pärima hakkab, kui Karel Riisen oma wõlga J. Radti käest nõuab. Ja tunistusmehe Hans Printsile maksab J. Radt 50 kop, tema päewa palkaks.

Se mõistmine sai kuulutud, ja  Karel Riisen oli sellega rahul, aga  J. Radt nõuab suuremad kohut, on Prottokoll wälja antud.

Kirna walla kogukonna kohtu nimel:

Peawanem:  Hans Pawelts /allkiri/

Jüri Ehrenwerth.

 Jaan Willewelt.

Kirja tunistuseks kirjutaja J. Parrikas /allkiri/