Protokoll
LeidandmedEAA.2827.1.4
Kaader110,111
Daatum23.10.1881
Protokolli numberXXIII,54
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Otsust ei saanud tehtud.

Nimi Simoaue kui Siimuõue.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Andrus Espak Peakohtumees
Peet Püss Abikohtumees
Willem Uusmann Abikohtumees
Gustav Bransfeld Kirjutaja

Pissuker Jüri Uustuba astus ette ja kaebab, et temal tema kappist 10 Rub. hõb. ärawarastud saanud. Sel 11 Julil s.a. homiku kell 5 läinud tema oma korterist wälja ja pannud kõik uksed kinni, ise läinud aknast wälja ja lükkanud akna ka wäljaspoolt kinni. Ta käinud kord Leppakoppli äeres, toonud oma heinad sealt ära. Kell 5 1/2 ajal jõudnud ta jälle koju sauemajase, kus ta elab ja leidnud oma kambri ukse, akna ja kappi ukse lahti olewad ja raha kappist wajak olewad. Kappi wõtmed seisnud kappi otsas paberi tükki all, sealt on wõtmed wõetud ja uks lahti woetud.

Kortri rahwast kes seal eestoas elawad, on Kreet Sinik üksi ülewal olnud, kui tema ära käinud, teised on weel maganud. Ingel Simoaue kes ka seal eestoas elab, on rääkinud et Kreet Sinnik seda raha warastanud ja ta isi arwab seda ka sest et K. Sinnik siis üksi ülewal olnud.

Kreet Sinik astus ette ja sai see asi tall ette pandud, rääkis wälja, et tema seda raha pole warastanud. Tema on küll sell homikul wara ülewal olnud, aga tema pole koguni teadnud, kas Jüri Uustuba oma kambris on wõi mitte, sest kambri uks olnud kinni. Kui tema wabr. tööle tulnud 10 min. enne kell 6, siis tulnud J. Uustuba tema wastu.

Suud suud wastu ütleb J. Uustuba, et mitte sell homikul pole raha warastaud saanud kui K. Sinik tema wastu tulnud waid ühel teisel homikul.

Kreet Sinik ütleb, siis ei teagi tema kas ta sell homikul kui raha warastud saanud, ka ülewal olnud wõi mitte.

Ingel Simoaue astus ette ja tunnistas et tema selgest on ise näinud et K. Sinik selle Laupääw pärast lounat kui raha warastud saanud, J. Uustalu kambri aknast sisse on läinud ja sealtsammast jälle wälja tulnud ja Pühapääw homiku ka K. Sinik käes raha näinud.

Et aga raha juba selle pääwa hom. wara warastud saanud ja Kreet Sinnik pär. lõuna weel wabriku töös oli on arwata et I. Simoaue walet tunnistab. Pealegi on I. Simoaue ja K. Sinnik üksteisega wihawaenus ja I. Simoaue ka wähe peast nõder.

Ei wõinud weel mingisugust otsust tehtud saada, sest et selgemad tunnistused puutuwad.