Protokoll
LeidandmedEAA.3984.1.10
Kaader5,6
Daatum14.06.1882
Protokolli number10
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Hakenrihtri kohtu hooleks antud 90 Kop raha ära makstud ja wangi peetud 2 päewa. Protokolli kirjutaja: J.Tenneberg

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jüri Saukas Peakohtumees
Mart Tomps Kohtumees
Toomas Klaas Kohtumees

Kohala Löuta külast, Mart Tamm kaebas et tema naesel warastatud minewal talwel kaks lönga wihti ära, mis öues puu peal kuiwamas olnud; aga Jakob Petersoni naene Leen olla need löngad warastanud, sest Leeno Wörno kuulnud kui Jakob Peterson oma naest söimanud lönga wargaks.

Jakobi naene Leen Peterson oli kohtu ees ja salgas et tema ei ole löngad warastanud; ega tema mees Jakob ei ole seda ka üttelnud, kui aga selle ühe söna, sind arwati ka talwel Mart Tamme naese lönga wargaks.

Hanso naene Leen Wörno oli kohtu ees ja tunnistas, et Jakob Peterson kui oma naese Leenoga riidus olnud, siis üttelnud, mina ei ole midagi warastanud, aga sina warastasid Soldat Mardi Leeno löngad, ja Maarja Punase löngad ära ja pidasid kambris kottide wahel ja Jakob üttelnud weel, mina käskisin sind ära wia teiste kätte need löngad aga sina ei wiinud. Jakob Peterson oli kohtu ees ja tunnistas, et tema naesel need wõerad lönga wihid olnud sängis alus kottide all, sest et tema naesel sell korral weel pestud linased löngad ei olnud.

Mart Tamm ja tema naene Leen oliwad kohtu ees ja ütlesid: nemad muud midagi ei tea tunnistada kui seda juttu Leeno Wörno käest kuulnud, et Leen Peterson on löngad warastanud, ja nendel kaks wihti pestud linased löngad on warastatud kui öue kuiwama jätnud.

Kohus pakkus leppitust; Mart Tamm ja naene Leeno tahtsid, et nende löngad peawad saama maksetud, ja kohus määras, et need löngad olid 90 Kop wäärt ja Leen Peterson peab need löngad ära tasuma sest tema mehe Jakob Petersoni ja Leeno Wörno tunnistused olid teda wargaks tunnistanud, ja Leen Peterson on warguse trahwiks 24 tundi tuhthoones; aga Jakob Peterson on ka süüalune miks tema oma naese wargust laskis pidada ja enne seda üles ei tunnistanud kui oma naesega riidu saiwad, ja saab selle ette 10 hoopi witsu.

Kohtuwanem: allkiri

Kohtukörwamees: allkiri

Kohtukörwamees: allkiri

Kirjutaja: allkiri