Protokoll
LeidandmedEAA.2822.1.2
Kaader22,23
Daatum30.08.1872
Protokolli number7
Protokolli teema5. Kahjutasu; 9. Sõim ja vägivald; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jaan Arman Peakohtumees
Jürri Kraut Kohtumees
Mihkel Werber Kirjutaja

a. Perremees: Anni Ado Ounwärt kaebab Liuka Kaarl Mendeli peale, et Kaarl Mendel on minno naist lönud ja mütsi peast ja rättiko ümbert tömbanud ja wasto maad wisganud.

b. Ja Ado Ounwärti naene Marri tunnistab, et se tülli on meitel sest tulnud: Minno lambad on koggematta Liuka Kaarli orrasele läinud ja Kaarli Mendel on need lambad omma lauta lukkutahha kinni aianud, ja minnule ütlenud: siis minna läksin omma lambaid kätte sama ja ütlesin: Eks sa wötta üks lambas ärra, mis sa keigist siis kinni pead, ja läksin watama läbbi ukse augo, kas on minno lambad woi mitte, siis tulli Kaarli Mendel ja tömbas sure wädi maast ja löi mind nelli wiis kord ja tömbas mütsi peast ja rattiko ümbert ja wisgas wasto maad ja minno pölle tömbas eest löhki, siis minna tullin sealt palja peaga ja ilma rättikuta ja löhkise pöllega ärra ja lambad jäid keik senna.

d: Agga Kaarli Mendel tunnistab: Et Anni Ado Ounwarti lambad on igga pääw wallali ja tewad kurja ja pahhantust, ja minna aiasin Anni 12 lambast ennese orrase pöllopealt omma lauta kinni ja piddin omma lapse jubba saatma ütlema: agga Anni Marri tulli isse pea järele ja teggi minno mele nenda pahhaks käsgis muist lambaid ärra wötta ja orrase pöllo järrele watata, ja minna käsgisin tedda Tallitaja jure minna agga ta ei läinud mitte waid läks isse lauda ukse kallale kollistama. Siis minna läksin ja lükkasin Anni Marri seält lauda ukse kallalt tagga jalgo kuus setse sammo, siis ta müts kukkus isse peast mahha ja rättiko wisgas isse ennesa ümbert ärra ja minno mütsi tömbas peast ja wisgas wasto maad ja hakkas kündega minno silmi kinni; agga minna ei olle tedda mitte lönud.

Agga et selle tülli ja lömisse jures ei olle selget tunnistust kes sedda olleks pealt näinud kuidas se on olnud.

Siis möistis kohhus, et Anni Ado Ounwärt peab Liuka Kaarli Mendelile üks wak rukkid maksma, ja Kaarli Mendel peab Anni Ado Ounwärlile kaks rubla maksma.

Agga kohto käiad sellega ei leppinud mitte.

Kohto käiad suremat kohhut noudnud ja selle peale täht wälja antud.

Kohto wannem: Jaan Arman

Kohtokörwamees: Jürri Kraut

Kirjutaja: Mihkel Werber.