Protokoll
LeidandmedEAA.3202.1.2
Kaader22,23
Daatum11.05.1888
Protokolli numberN88
Protokolli teema14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

Algus kaader22 järg kaader 23

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
H Eller Vöörmünder

Tartu Keipol. Sillakohtu eeskirja täitmiseks 4.Maist sa. N 10 300. all saied järgmised inimesed, kes kõige enne KanapursaM.Roht elurehetare põõlemise juure jõudnud olid, ülekuulamise alla võetud.

Majarahva ülekuulamise kohta on siitpoolse protokolli ärakiri 16.Aprillist 88. N79. all Tartu Keipol. Sillakohtule 16.Aprillil sa. N201. all juba sisse saadetud saanud.

Ette kutsutud Jaan Leesik lut.usku Aakre mõisa piirist, tunnistas, et ta on oma kodus laua juures tööd teinud, siis näinud ta läbi akna tulekuma, mis pääle ta oma poisi Mats Tederiga Undi karjamõisast umbes 1½ versata Kanapursale tulekahjule ruttanud, kui nad sinna jõudnud, siis olnud see hoone lausa tule sees; peremees M.Roth jooksnud ümber ja karjunud appi ja kaebanud oma õnnetust. Kui ta sinna jõudnud, siis olnud maja rahvas parajasti põlevast majast välja saanud ja kattus kukkunud pärast seda kohe sisse.

Ettekutsutud metsakubjas Jaan Raudjalg lut.usku Aakre mõisast tunnistas, et ta on umbes kella 11. aegu ehk pärast seda, see on 14.Aprillil sa. olnud õhtut söönud, sääl tulnud ta tüdruk sisse ja ütelnud, et väljas on suitsu näha, ehk on tulekahju, ta jooksnud pääle seda kohe välja ja näinud ka tulekuma, siis jooksnud ta kõrtsi juure kutsunud kõrtsimehe Hans Maanfeldti ka ühes, mis pääle nad siis tulekahjule ruttanud; kui nad viimaks pärale jõudnud, siis näinud nad, et Kanapursa maja põlenud, kattus olnud siis juba sisse sadanud. Maja rahvas ja peremees olnud küll väljas; kustutada ei ole sääl midagi enam võimalik olnud, vaid hakkanud teisi hooneid tule eest kaitsma, Tema kodust kuni Kanapursale arvata 2½ W. ehk ka veel rohkembki maad olevat.

Aakre mõisa kõrtsimees Hans Maarfeldt lut.usku tunnistas, et Jaan Raudjalg on tälle teadmist toonud, kui tulekahju väljas olnud, mis pääle ta ka ühes sellega tulekahjule ruttaanud ja olnud siis lugu nenda viisi, nagu Jaan Raudjalg seda juba tunnistanud on. Tema, Hans Maarfeldt olla veel peremeest Mihkel Rothi, kes paljaste jalguga põleva hoone juures seisnud ja oma õnnetust kaebanud, säält juurest ära minna palunud ja hakkanud nad tõisi hooneid kaitsma, kuna seda põlevat maja enam kuidagi viisi ärakustutada ei ole saanud.

Otsus.

Protokolli kirjutada ja sellest üks ärakiri T.K. Sillakohtule sisse saata. Wöörmünder

Kirjut.(allkiri)