Protokoll
LeidandmedEAA.2827.1.2
Kaader59
Daatum08.11.1876
Protokolli numberXXIV,39
Protokolli teema14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine. ; 17. Määratlemata
Märkused

Sel 10 Novm. Sur. koh (Hakenr) antud.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Niggulas Mähle Peakohtumees
Gustav Norwit Abikohtumees
Hinrik Pissa Abikohtumees
Gustav Bransfeld Kohtumees

Koos ollid tallitaja N. Mähle, abbimehhed G. Norwit ja H. Pissa, kohtopäwa piddamas.

Pühhapääw hommiko sel 7m Novm, kel 9 aial tulli Johann Kiil Tallitaja N. Mähle jure ja rakis, et Tõnno Kraun laupääw õhto sel 8m Novm. kõrtso läinud, agga sealt mitte ennam kojo tulnud. Rohkem pole öni on ta ommakstest otsitud sanud, agga mitte leitud. Nimmetud Pühhapäwa hommikul läinud J. Kiil ja Jaen Kraun jälle tedda otsima ja leidnud tedda Kordonist nattuke maad emal, merre äerest, arwata 3 sülda emal jäe peal kummuli maas, ärrakülmetand. Siis läks Tallitaja seddamaid senna ja leidis sedda nenda ollewat. Et ta wäggiwaltse surma sanud, sedda märki polle seal mitte nähha olnud. Temma mokkade pealt on paar weikest tükki ärra olnud, mis wist kukkumissest on tulnud. Arwata 6 sülda sest kohhast emal ku ta maas leiti, ollid paar piret tunda, kus ta ringi lumme peal käinud, lund ja krusi omma kättega kraapinud; agga ennam kui temma jäljed, polnud seal mitte leida. Temma püksitaskust leiti seal rahha 1 Rub. 60 Cop. ja westitaskust 9 Cop. Siis sai ta sealt ärratodud ridest lahti wöetud ja allasti ühhe sauna lumme sisse pandud, et seal ärra sullaks ja kui wöimalik, weel ellusse tulleks.

Jaen Kraun räkis wälja, et nimmetud laupääw õhto on temma Tõnnu Kraun seltsis körtsust ärratulnud, kunni Tamosna aja jure. Sinna on T. Kraun mahha jänud. Temma ajanud tedda ärra, agga T. Kraun annud talle jallaga ühhe hobi rindu ja jänud siiski mahha. Seal tulnud Prido Pirbe, Prido Korsn ja Peet Nõel neist möda. Temma kutsnud neid appi. Agga neidki ei lasknud ta ennast aidata, waid annud P. Korsnale ka hobi rindu ja nenda läinud need jälle minnema. Et J. Kraun tedda sealt ülles ei sanud, jätnud ta tedda senna mahha ja läinud koddust kölko toma, et tedda kölgu peal kojo wia. Kui ta agga kölguga senna jöudnud, polnud tedda seal ennam leida. Siis on J. Kraun T. Krauni naese ja tütrega tedda otsinud, kunni öse kel 2ni, agga mitte leidnud. Püh.pä. hom. warra läinud ta J. ja P. Pirbega jälle tedda otsima, agga nisamma mitte leidnud.

Kel 8 ajal läinud ta Joh. Kiiliga wimist kord otsima, ja siis on naad tedda leidnud, Kordonist emmal, merre äeres jäe peal surnud.

Joh. Kiil räkis wälja, et nemmad J. Krauniga weel wiimaks tedda Püh. pääw hommiko otsima läinud. Tamosna jurest on naad ühhed jäljed leidnud, neis Kordoni pole läinud. Neid jälgi möda on naad eddasi läinud, kunni merre äere, sialt on naad tedda leidnud, nago J. Kraun sedda ka tunnistab.

Prido Pirbe räkis wälja, et temma P. Korsn ja P. Nöelaga seltsis Laupääw õhto kõrtsust tulles, Tamosna aja takka Jaen ja Tõnno Krauni leidnud. T. Kraun olnud seal maas ja J. Kraun ajanud tedda kojo tullema. J. Kraun kutsmisse peale läinud nemmad ka liggi, agga T. Kraun neid polle sallinud, egga ennast awwitada polle lasknud, öölnud J. Kraun: Minge agga peale ärra, ta teid ei salli, ehk ma saan ta ikka isse kojo. Nenda tulnud naad siis ärra, ja mis pärrast sündinud, kuulnud naad Püh. pä. hommikul.

Prido Korsn räkis wälja, needsammad sannad, et nemmad P. Pirbe ja Peet Nölga körtsust tulles Tamosna aja tagga J. ja T. Krauni leidnud. Temma P. Nõelaga T. Krauni ka maast ülles awwitanud, agga et ta neid polle sallinud, pealegi temmale hobi rindo annud, tulnud naad ärra, arwates, et J. Kraun tedda ehk üksi kojo saab, mis J. Kraun isse ka nisamma arwanud.

Peet Nõel räkis wälja, kui ta seltsimehhed, et naad seltsis P. Pirbe ja P. Korsnaga tulnud kõrtsust ärra. Leidnud Tamosna aja äeres T. Krauni maas ollewat, J. Kraun seisnud ta jures ja sundinud tedda kojo tullema. Ka temma P. Korsnaga tõstnud ta maast ülles ja sundinud omma seltsis kojo tulla. Seal annud ta P. Korsnale weel hobi rindu ja jänud jälle mahha. J. Kraun öölnud siis: Laske ta olla, minge agga peale, ta ei kannata teid. Ehk ma saan ta üksi kojo. Nemmad tulnud siis ärra ja jatnud neid senna.

Et Tõnnu ja Jaen Kraun sel õhtul kõrtsus ka olnud, tunnistawad naad keik. Et Tõnnu Kraun ka joobnud olnud, tunnistawad naad nisamma; agga nende arwates ommeti mitte liig joobnud.

Et nüüd Tõnnu Kraun rohkem 24 tundi allasti lumme sees leutud sanud ja mingisuggust ellumärki temma jures nähtud polle, on ta Tohtri Herra tunnistusse järrel täieste surnud. Sepärrast mõistis kohhus, et tedda wõib poole mulda sada pandud, kunni se Hakenrichtri Herral ette pandud ja selle ülle üks kõrgem käsk antud saab.