Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.16
Kaader42
Daatum16.08.1876
Protokolli number14
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Juhan Krais Peakohtumees
Otto Ladoga Kohtumees
Jüri Arta Kohtumees
J. Heniké Kirjutaja

Kaebas Jüritõnu peremees Jaan Ladoga. et on 13.weist (mis Raasi ja Broosa weised olnud) oma einama pealt Saiale tallitaja abimehe juure kinni ajanud.

Teiseks läksid kaks last minu ja Ado. lapsed, Raasi õue kaewule lambad jootma ja seal wõtis Raasi peremees peksis lapsi wäädiga ja siis pärast wõttis ja wiskas wet lastele peale nenda et lapsed üleni märjad olid, sellepeal wõtsin mina lapsed ja wiisin neid peakohtumehe juure nähja.

Sai Raasi peremees Jüri Wiesenberg ette kutsutud ja nende kaebtuste pärast järel küsitud ja tema wastas: Se on tösi minu weised on 7. tükki Saial kinni olnud aga mina ei tea kus need weised on paha peal olnud. Selle peale wastas Jaan Ladoga olid minu eina maal küüni ukse ees.

Ja teise kaebtuse peale räkis Jüri Wiesenberg nenda: lapsed tulid minu õue ja jätsid õue wärawa lahti. mina kässin kinni panna aga tüdrukud ei pannud, waid Jüritõnu laps akkas mind seal wastu sõimama. mina läksin wõtsin oma ämbri ära, ja siis wiskasin wee sealt seest maha ja spritsis laste jalge peale Jüritõnu laps ütles mis sa kurat teed siin ja wiskas mulle kaikaga jalgu, siis mina wiskasin wet wastu silmi temale.

Sai Ado laps ette kutsutud ja küsitud, kuidas se lugu oli ja se rääkis ka nenda, et nad on esiteks wärawa lahti jätnud, ja siis rääkinud Jüritõnu laps seal rumalaste wastu ja wiskanud kaikaga jalgu, siis peremees wiskanud ämbrist wet wastu silmi. Aga Jüritõnu laps ajas seda tagasi et tema ei ole wiskanud kaikaga ega pole ka mitte seal midagist rumalaste rääkinud, aga aga Ado laps tunnistas ikka olewad teind.

Kogukonna kohus tegi otsust nenda: Raasi peremees Jüri Wiesenberg, on süüd sest et tema lastele wet peale wiskas, ja Jüritõnu Jaan Ladogal sest süüd et tema oma last ei ole mitte parem õppetanud, tema lapsel ei ole mitte luba wana inimest sõimata ega kaikaga wiskada ja annab pealegi õigust sellega et tuleb kohtuse õigust nõudma. nenda maksawad molemad Jüri Wiesenberg, ja Jaan Ladoga 3.Rbl. trahwi wallalaekasse.

Ja teiseks moistis kohus et Raasi peremees peab oma kinniaetud weiste ette &1118. järel 20 cop. weise pealt. 1.Rbl. 40 cop. Jüritõnu Jaan Ladogale maksma.

Oktoobrikuul sais trahwid ära makstud.

 Raasi peremees maksis se 1.Rbl. 40.cop Jüritõnu peremehele ära.