Protokoll
LeidandmedEAA.1105.1.8
Kaader4
Daatum31.10.1891
Protokolli number5
Protokolli teema1. Riiklikud, kiriklikud ja kogukondlikud koormised; 2. Varalised tehingud; 3. Laenusuhted; 4. Perekonna- ja pärimisasjad; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.; 11. Vallamagas
Märkused

Ääremärkus: "Ära-kirja wöttis wastu 14. Wiinakp. 1894 a. P. Niit. Ära-kirja wöttis wastu 5 Lehekp. 1895a. M. Niit." Viinakuu - oktoober, lehekuu - mai.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
J. Mulk Peakohtumees
P. Pada Kirjutaja

Astusiwad Emmaste kogukonna kohtu ette Emmaste walla liikmed Mihkel Niit, Peeter Niit ja Hans Niit ja palusiwad ende suusöna kaupa üles vötta: Hans Niit, kes ennemalt neist ära lahkunud, lubab praegusest magasini wölast 3 Tsetweriiki maksta. Mihkel ja Peeter Niit on ende wahel kõik isast päritud waranduse pooleks pannud, ning lubawad ka ühe tasa kõik wölad, mis neil praegu (s. on 31. Okt. s. a. on) ära tasuda: mõisa rendi wõlad, magasini wõlad ja 3 rbl. 1 1/2 kop. walla maksude wõlga, nenda tuleb kumagil magasini wõlga 11 1/2 Tsetweriigid ja walla maksu wõlga 1 rbl. 50 3/4 kopikad maksta.- M. Niit. P. Niit. Hans Niit palwe peale kirjutas alla Peter Peutel. Ülemal nimetatud kauba kegijad on kohtule tuntud ja sai akt pärast ette lugemist Mihkel Niidilt, Peeter Niidilt ja Hans Niit palwe peale Peeter Peutlilt alla kirjutatud.- Ära-kirja wöttis wastu 14. Wiinakp. 1894 a. P. Niit. Ära-kirja wöttis wastu 5 Lehekp. 1895a. M. Niit. Wanem: J. Mulk. Kirjutaja: Brever.