Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.3612
Kaader50
Daatum06.09.1878
Protokolli number15
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

mihklikuu=september

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Jürri Ringel Peakohtumees
Karel Albin Kohtumees
Mart Semidor Kohtumees
M. Remann Kirjutaja

Astus kohto ette Mik Naptal, ja kaebab, et Rabbiwerre Moisa teomehed, Tõnnis Orjas ja Juhhan Perdig on 2sel September 1878. öse temma Messipu ärra warrastanud, Tõnnis Orjas ütleb et temma sel õhtul kui Messipu kadduma sanud, on kõrtsus käinud ja rohkest wina sanud, ja on Moisa talli tahha maggama jänud, et temma Messipuust ei tea, Juhhan Perdig ütleb ka nenda sammoti, et on õhto jubnud olnud ja leidnud ennast Moisa seppapaea jurest maggamast ja Messipuust ei tea.

Tunnistuseks tulli ette, Gustas Semidor, ta tunistab et ta sel ösel kui Messipu kadduma sanud, on näinud Tõnnis Orjas ja Juhhan Perdig ja üks kolmas mees on ka olnud nendega kedda ta polle tunnud ja nemmad on hobbosega  olnud, ja wankre peal istund ja sealt poolt tulnud kust Messipu kaddund olli, agga sedda polle ta mitte näinud kas wankre peal on olnud Messipu ehk mitte sest et pimme ö olnud, ja ei olle nendega räkind, kui agga healest neid tunud.

2ne tunnistus Jaan Semidor, tunnistab et teisel hommikul kui öse linnopu ärra kadus on Tõnnis Orjase su paistetand olnud, et sest arwata olleks et ehk Messilased nõelasid.

(Saab Hakenrihtre kohto holeks antud.)