Protokoll
LeidandmedEAA.4710.1.8
Kaader2,3
Daatum19.07.1868
Protokolli number51
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald; 12. Vallakohtu asjaajamine ja haldustoimingud
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Maddis Suitt Peakohtumees
Hans Siil Kohtumees
Janus Weisson Kohtumees

Tulli ette Rantso tüdruk Reet Kahho ja kaebas rantso poisi Peter Warriko peale et Peter Warrik temmat mitto ja mitto kord hirmsaste peksnud temmat peast kinni wöttan ja karwapiddi kiskunud, ja peale selle ühhe puu tükkiga wastu jalgu löhnu nenda et tal jalg

üsna sinnine peab ollema, ta olla ka omma sinnist jalga koggokonna kohtul näitand, ja peab selle suure löömise ja peksmise läbbi nüüd osna wiggane ja aige ollema.

Sai ette kutsutud Peter Warrik ja kostis selle kaebtuse peale, temma olla sellepärrast Reet Kahho ühhe witsaga löhnud ja Reeda järrel wiskund et Reet Kahho temmat koggoniste rahhu ei olle jättan.

Tulli ette Jaak Mintski ja tunnistas temma olla näinud et Peter Warrik, Reet Kahho woiks arwata üks wakka maa maad tagga järgi aian ja ühhe puu tükkiga wiskanud, agga kas see puu tük Redal külgi läinud temma ei pea teadma.

Tulli ette Ranso perenaine Marret Allik ja tunnistab temma olla kuulnu ja näinu et Peter Warrik tüdrukud Reet Kahho aidast walja aiand ja aidast käppu piddi wälja wiinu ja käskind tallust arra minna.

Tulli ette wallawannem Jurri Ligand ja tunnistab omma ammeti wande peale et Perremees Juhhan Alik temmale olla üttelnud Peter Warrik olla Reet Kahho peksun, ja perrenaine Marret Allik kes ka sedda kuulnud olla üttelnud see olli küll üks rummal peksminne.

Sest et nüüd awwalikkult tunnistuse läbbi saab töeks tehtud et Peter Warrik, Reet Kahho löhnu ja peksen olli kohtu otsus.

Peter Warrik saab kaklemisse pärrast kahhekümne witsa löögia trahwitud.

Peale otsusse kuulutamist tahtis koggokonna Peter Warrikul sedda kohtu Otsust mööda säetud trahwi kätte anda, mis peale Peter Warrik suure karjumisse ja ähwardamissega kohto peegli ees ja omma mütsi mahha jättis kohtutuppa ja koddu poole jooksis ja mötsas ärra pagges

see peale saiwe nüüd kohto poolest innimesed järrele saadetud Peter Warrikud taggasi totud ja selle eest kohtu otsust mooda 30 witsa löögiga ärra trahwitud.

Need essimesse otsusse sees nimmetud 20 witsa löki sai nenda täitetud et Peter Warrik nende eest kohtu lubbaga 4 Rubla höb. walla waeste ladiku kassuks ärra maksis.

Peter Warrik lubbas suuremad kohhud nouda ja pallus appelationi kirrja, mis kirri temmale kohto poolest sai keeltud et need 20 witsa lööki wiis rubla wäärt ei olle.