Protokoll
LeidandmedEAA.1098.1.1
Kaader88,89
Daatum12.08.1878
Protokolli number12
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused

Väike-Kareda, Köisi mõis; vallavanem Mihkel Silmann, abimehed Jaan Themas, Juhhan Würmer

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Mihkel Silmann Vallavanem
Juhhan Würmer Abikohtumees
Jaan Themas Abikohtumees
P. Petersonn Kirjutaja

N: 12. 

Weike=Karreda kogokonna kohtus

Sel 12.mal (Juli) August 1878.

Kohto ette tulli Keusi Moisa Lamma Schäfer ja kaewas, Keusi Moisa Tallmeistre ülle, ühhel pühhapäwal on Schäfer, Herra käest, ja peale sedda Aidamehhe käest Hobbust pallund weskelle minna, mis temmale on ka lubbatud, et agga Tallmeistert koddo põlle olnud, on piddand Schäfer ni kaua otama, kui Tallmeister koddo piddand tullema wäljalt Hobboste jurest et agga Tallmeister Hindrek Herman on Trumbi Kõrtsis käinud, ja sealt tulles üsna täis purjus, kui Schäfer Maddis Pauer on temma käest Hobbust ja riisto küssind, on Tallmeister Schafert sõimama hakkand, wargaks ja nõiaks, ja aida mehhele üttelnud, mis Schäfer Hobbosega teeb, temma lähheb wargust ja nõitust kokko widdama. 

2. Kutsuti ette Tallmeister Hindrek Herman, kohhus küssis se assi temmalt keik mis ees nimmetud, temma ajas wasta et temma põlle suggugi räkind.

3. Tulli ette tunnistusse mees, kes pealt olli kuulnud Jaan Maaslep ja ütles et Tallmeister on Trumbist koddo tulnud pühhapäw õhta pole ja täis purjus olnud. Kui Schäfer on Hobbust küssima hakkand ja riisto, on Tallmeister kohhe Schäfert sõimama akkand wargaks ja nõiaks ilma asjata, kohhus küssis tunnistusse mehhe käest, kas siis Schäfer on warras ja nõid, tunnistas Jaan Maaslep ütles, et temma põlle enne sedda mitte kuulnud, Schäfer alles Jürripäwa aeg tulli temma on üsna wõeras innime alles, ma ei tea sedda mitte.

Kutsuti ette Tallmeister ühtlaisi, siis ei olnud ennam suggugi taggasi ajamest, tunnistas, ma ollen purjus peaga räkind, mis õige põlle olnud, ma pallun sedda kohtult andeks. 

Selle peale moistis kohhus Tallmeistrelle 15 witsa hopi õppetusseks, ja se sai täidetud.

Peawannem M. Silmann

Kõrwamees J. Themas

dito J. Würmer

Kirjotaja P. Petersonn