Protokoll
LeidandmedEAA.3071.1.17
Kaader19,20
Daatum11.05.1888
Protokolli number3
Protokolli teema9. Sõim ja vägivald
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Tõnis Romandi Kohtumees
Juhan Jurjew Abikohtumees
Hans Weisenberg Abikohtumees

Astus kohtu ette Tohiso Männiku kõrtsmik Hans Rooster, ja kaebas et 9mal Mail kui tema kotu ära olnud, tulnud ümberkäiad kauplejad wenelased neile kõrtsu sisse, kui nende käest kaupa ostetud teinud nemad tüli, ja löönud tema naist nenda wastu silmi et weri wälja tulnud, kus märgid weel praegu näha olla, mis palju teisi wõida tunnistada kes seda näinud.

Männiku kõrtsus kaupa müünud, esiteks riide kaupa. Siis küsinud kõrsu naine nööpa osta, ja käskinud ühe tosina nööpa ära lõigata., aga ei olnud enne kaubelnud, kõrsinaine annab 10 kop Saab kohtu ette kutsutud wenelane Nikolai Andrejew; Pihkwa kuberm. Wjasawskoi wallast, ja tunnistab et tema seal ta, aga ei ole enne kaubelnud, kõrsi naine annud 10 kop. aga tema öölnud et  need nööbid maksawad 14 kop. tosin, siis wiskanud see kõrsi naine nööbid maha, nenda et need paberi pealt ära läinud. Tema üttelnud miks sa minu nööpa loobid ja wiskanud raha laua peale aga see läinud maha, ja kõrsi naine öölnud, mis sa kurat minu raha loobid, ja löönud teda kaks korda. Siis selle peale löönud tema kõrsunaist ühe korra wastu silma nägu, ja natukene werd tulnud wälja. Siis pidanud nemad teda arwata kaks tundi toas kinni ja hobune olnud kauba koormaga wäljas kõrsu akna all, ja selle aia sees warastud temal üks riide pak umbes 20-25 rbl waert ära. Siis kutsunud nemad senna mehi need wõtnud teda kinni ja sidunud käed kinni ja wintsutanud teda nööri otsas, ja siis pannud teda tema oma koorma peale ja wiinud mittu wersta edasi, walla talitaja juure, ja peksnud tee peal tema hobust seda wõida tunnistada weel ka Wassili Ignatjew.

Saab ette kutsutud Wassili Ignatjev Pihkva kubern. Wjasawskoi wallast ja tunnistab kui tema kõrtsu tulnud käskinud, kõrsunaine tosina nööpa lõigata, aga ei ole mitte enne kaubelnud, ja annud 10 kop. aga Andrejew öölnud selle hinnaga neid nööpa ei saa ja tahtnud 14 kop., siis wiskanud kõrsunaine nööbid maha need läinud laiale, Andrejew öölnud mis sina minu noopa loobid ja Andrejew wiskand raha laua peale aga läinud maha, siis öölnud Kõrsunaine mis sina kurat minu raha loobid ja löönud Andrejewi ühe korra wastu silmi. Siis löönud Andrejew kõrsunaist ühe korra wastu nenda et weri walja tulnud. Siis tulnud mehed, kõrsu sulane ja Seppa Hans ja sidunud teda kinni, aga enne seda hoidnud teda toas kinni ja wintsutanud teda senna ja tenna tõmmates nööri otsas.

Saab ette kutsutud Seppa Hans Kilu ja tunnistab et teda olla senna kutsutud seda riidu ülekuulama, sest et kõrtsmiku kodu põle olnud, ja wenelane olnud siis toas kui tema senna tulnud, ja läinud wälja ja tahtnud ärajoosta, aga tema läinud järel, siis tõmbanud wenelane tema piibu suust ära warre katki, ja löönud piibuga temale mööda silmi. Pärast tahtnud raudkangiga teda lüüa aga tema saanud eest ära põigata, ja weel kui tema teda kinni sidunud, löönud ta teda piitsa warrega wastu sõrme nukkisi, aga nemad sidunud teda kõrsu sulase abil kinni ja wiinud talitaja juure.

Pooleli tunnistajate puudumise pärast Nimetud päewal olid kohtu liikmed koos poolel asja pärast.

Sai kohtu ette kutsutud kõrsu tüdruk Miina Limberg ja tunnistab et nemad perenaisega kodu olnud, sulane olnud wäljas tööl, kodu juures. Kaupmehed tulnud senna ja tema küsinud musta riiet osta kaupmees toonud riide sisse ja küsinud 30 kop. küünrast, tema öölnud linnast saab 28 kop. wenelane hakanud juba siis haugutama. Siis küsinud perenaine nööpa ja neid toodud ka kohe, perenaine käskinud tosina nööpa lõigata ilma tingimata, annud 10 kop, kaupmees tahtnud 14 kop. Wõtnud pärast nööbid ja 10 kop raha mõlemad ära; siis läinud perenaine seda raha kätte saama, kaupmees löönud rusikaga wastu silmi nenda ettwerd kõik kohad täis olnud, kõrsu naine ei olla kaupmeest mitte löönud.

Wõtnud pärast nööbid ja 10 kop raha mõlemad ära; siis läinud perenaine seda raha kätte saama, kaupmees löönud rusikaga wastu silmi nenda et werd kõik kohad täis olnud, kõrsu naine ei olla kaupmeest mitte löönud.

Juhan Kreim kõrsu sulane saab kohtu ette kutsutud ja tunnistab et tema tüli hakatust ei olla näinuid, aga tema kuulnud et toas suur kära olnud, tulnud akna taha ja näinud kui kaupmees kõrsunaist löönud, ja kui tema tuppa läinud olnud kõrsunaine werine. Siis saatnud tema Seppa Hansu järel, niikaua olnud kaupmees toas kinni kunni Hans Kilu senna tulnud siis läinud kaupmees õue ja tahtnud ärajoosta kui Hans Kilu järel läinud siis tõmmand ta tema piibu warre katki, ja löönud piibuga, pärast wõtnud kõrsu nurga juurest raudkangi ja tahtnud lüüa mis tal õnneks korda põle läinud. Siis põle nemad teda lahti lasta tahtnud, waid wiinud talitaja juure.

Kohtumõistus

Kohus mõistis Nikolai Andrejew maksab 2 rbla Tohiso walla laeka trahwi, et tema kõrtsus riielnud ja kõrsu naist löönud. Ja et tema Hans Kilud löönud selle eest maksab 1 rbl koku 3 rbl. Kõrtsmiku Hans Rooster, naine maksab 2 rbl laeka trahwi et tema Nikolai Andrejewi löönud.

See protokoll on suurema kohtule wäljaantud.