Protokoll
LeidandmedEAA.3257.1.5
Kaader121,122
Daatum27.10.1889
Protokolli number261
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad; 5. Kahjutasu
Märkused
Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Kusta Saarwa Kohtumees
Kota Piir Peakohtumees
Johan Wastalu Kohtumees
Johan Rootslane Kohtumees
Mihkel Roos Abikohtumees

Juhan Willak kaebas, et Joosep Arens on selle kadund Jaan Sulbi maja, mis kogukonna kohtu poolt tema wahti on antud ära lõhkunud ja 1 lauda koguni ära wedanud, nõuab et Arens trahwitud saaks ja need kulud wälja maksaks, mis kohus tema kui wahi käest nõudma saab.

Joosep Arens wastutas kaibuse peale, et ta selle tare ja lauda Joosep Sulbi käest 5 rbl. eest ostnud, kes selle tare oma ütelnud olewat.

Joosep Sulb wastutas selle peale, Juhan Schumani juures seistes et tema selle tare kui isa päranduse 5 rbl. eest Joosep Arensile ära müinud.

Et see tare kog. kohtu üle kaemise all oli ja kellegil selle ostmiseks ega müimiseks mingid õigust ei ole olnud, ning Joosep Sulbil wallale 24 rbl. 60 kop. wallale laasareti raha maksa on niisama ka kadund Jaan Sulbil kui ka selle naise lasareti kulud, siis ühendasid kohtu liikmes hend selle

Mõistele: Et Joosep Arens ühe alaealise poisikese käest tare ostnud ja ilma teadmatta lauda ära wiinud, siis peab tema 5 rbl. 8 päewa sees lauda eest kogukonna kohtu kätte ära maksma, ning wõib oma raha Joosep Sulbi käest tagasi nõuda, aga tare jääb sinna seisma ja saab kog. kohtu poolt oksjoni wiisi ära müidud isa walla wõla hääs.

Mõiste kuulutadi Joosep Arensile ja Juhan Willakule ning Joosep Sulbile T.R.S. a. 1860 §772-774 järele, mis peale Joosep Arens rahule ei olnud, palus ta õppuslehte mis keelti et asi üle wiie rubla ei olnud.