Protokoll
LeidandmedEAA.3257.1.5
Kaader103,104
Daatum22.09.1889
Protokolli number236
Protokolli teema8. Varavastased kuriteod
Märkused

Originaalis on protokoll märgitud kui nr 226, kuid järjekorras on ta 236.

Kohtumehed
Eesnimi Perekonnanimi Täisnimi Roll
Johan Rootslane Kohtumees
Kusta Saarwa Kohtumees
Johan Wastalu Kohtumees

Liis Kurg kaebas Peeter Kutsar juures seistes, et 19 Aprillist s.a. on tema Juhan Plaasiga ühes tuas maganud, siis on tema undriku taskust 4 rub. kõige raha kotiga ära kadunud ja nüid jälle Septembri esimeste kuu päewade sees 4 rub. aidast koti sees, arwab Juhan Plaas seda teab, sest et see raha koti talle kätte andnud, nõuab seda kätte saada.

Juhan Plaas 17 aastad wana wastutas kaibuse peale Peeter Tenno juures seistes, et tema on katusest leidnud ühe raha koti 4 rubla rahaga, näidanud seda Juhan Wahtrale ja jaganud siis pooleks ning kulutanud ära, kui ta seda raha kotti nüid Liis Kurele näidanud, tunnistanud see seda omaks, muust rahast ei tea tema midagi.

Juhan Wahtra ütles, et Juhan Plaas on raha kotiga tema juure toonud ja ütelnud: ma leidsin sinu kaks rubla raha üles, mis sull kewade ära warastadi ja andis kaks rubla mulle ära

Leena Luts tunnistas, et Juhan Balaas on temale kõnelnud, kui ta raha koti leidnud andnud ta raha kõige kotiga Juhan Wahtra kätte andnud.

Juhan Wahtra salas, et Juhan Plaas ei ole kotti talle andnud.

Mõiste: Juhan Plaas peab 4 rubla 8 päewa sees Liis Kurg hääks ära maksma ja et ta löwwust üles ei ole andnud 1 rub. trahwi kogukonna laekasse sellesama aea sees ja et tunnistust ei ole Septembril warastud raha üle, siis jääb see Liis Kure kaibus tühas.

Mõiste kuulutadi Liis Kure ja Juhan Plaasile sääduse järele käemeeste juures seistes millega kohtus käiad rahul olid.