Protokoll
LeidandmedEAA.2529.1.4
Kaader43,44
Daatum08.02.1907
Protokolli number2
Protokolli teema2. Varalised tehingud; 7. Maade ja hoonete rentimine, mõõtmine ja pärandamine. Ehitamine. Suhted mõisa ja kroonuga.; 14. Suhted kõrgemate kohtutega. Kriminaalasjade algatamine.
Märkused

1907 a. 8. Webruari k.p. ilmusiwad Wäätsa walla kohtu koosolekule kohtule isiklikult tuntud  Mart ja Jaan Peetri p. Prussakid ja palusiwad kohut aktiraamatusse maha kirjutada endi allnimetud suusõnalist lepingut:

Wennad Mart ja Jaan Prussakid lepiwad lõpulikult ära Wäätsa mõisa järel olewa "Kotku" talu kohta siin walla kohtus 1 Mail ja 5 Juunil 1889 a. N 5 p. IV ja N 6 p. IX all lepingute järele. Mart annab Jaanile oma nime peale Kreposti raamatude järele kinnitatud "Kotku" talust poole eespool nimetud lepingute põhjusel ja lubab Jaanil heatahtlikult oma poole kohta Krepostis oma nime peale ümber kirjutada. Kohtulikud  protsessid selles, kui ka teistes asjades, nende wahel on tänasest päewast arwates lepitud ja ei ole kumb kummagile teine teise käest tänase päewani midagi nõuda, iseäranis tuleb kustunuks arwata protsess "Kotku" talu asjas Jaan nõudmises Mardi wastu, mis Tallinna Ringkonna Kohtu Tsiwiil jaoskonnas 4. Oktobril 1904 a. seletada oli ja praegugi edasikaebtuse teel Peterburi Kohtu Palatis harutamise all on. 

Jaan annab Mardile oma krundist üks tükk turwa raba, mis pooltel ära waadatud ja kohtu liikmel Jakob Uustalil teada on. Jaan maksab ka Mardile 40 /nelikümmend/ rbl juba maksetud koha poslini tagasi sellel korral, kui poole koha ümberkirjutamine tema, Jaani, nime peale ilma poslinita sünnib. Wennad tõotawad nende kohtade raja peal olewat aeda pooleks teha, s.o. kumbgi pool kulu selles asjas kanda, niisama ka seltsis pooleks wäljakäimise teed sillutada ja koha maksud pooleks maksa. Käesolewa lepingu hinda takseeriwad pooled puhta südame tunnistuse järele 80 rbl alla.

Mart Prussak ei oska kirjutada, tema palwe peale kirjutas alla M. Tuimann /allkiri.

Jaan Prussak ei oska kirjutada, tema palwe peale kirjutas alla J. Madisson /allkiri/ 

See leping on pooltele etteloetud ja allakirjutatud nende sellekohaste palwete peale Wäätsa walla liikmetest Mihkel Jaani p. Tuimanist ja Jaan Madise p. Madissonist.

Kohtu Eesistuja   M. Reimann /allkiri/

Liikmed

J. Küntsler /allkiri/

 J. Uustal /allkiri/

M. Kohw /allkiri/

Kirjutaja  Pommer /allkiri/