Protokoll
LeidandmedEAA.2529.1.4
Kaader38,39,40
Daatum09.03.1906
Protokolli number2
Protokolli teema4. Perekonna- ja pärimisasjad
Märkused

1906 a. 9 Märtsi k.p. ilmus Wäätsa wallakohtu koosolekule kohtule isiklikult tuntud Wahastu walla liige  Jaan Mardi p. Klooren ja palus kohut akti raamatusse üleswõtta oma suusõnalist testamenti, mis järgmine on:

Kolmainu Jumala nimel, täie mõistuse ja terwe arusaamise juures olles, luban pärast oma ja naise surma oma päralt olewa "Saunametsa-Wanatua" talukoha Wahastu mõisa järele oma poja Johannesele ja pojapoeg Jaan Kaarle pojale pooleks, täielikuks omanduseks: Juhannes saab ühe poole ja Jaan teise poole omale; hooned, peale uue maja, jäewad neile ka pooleks, aga enne surma ei ole neil midagi pärida. Kui mina enne suren ja mu naine järele jääb, siis jääb see "Wanatua" koht ikka mu naise walitsuse alla, kunni tema surmani. Annab aga tema enne surma koha laste kätte, siis peawad lapsed temale sellest kohast ülespidamist andma: 2 tsetwerti rukkid, 2 tsetwerti odre ja 1 tsetwert kaeru aastas, niisama ka 10 tündrit kartohwlid ja prii ahjuküti puud niipalju, kui tarwis läheb. Peale selle peawad nad iga aasta temale pidama üks lehm, 1 lammas ja 1 siga. Kui mu poeg Johannes ja pojapoeg, Jaan Kaarle poeg, üks ehk teine, poolt kohta pidada ei soowi, siis wõib see koht täielt ühele jääda, aga see, kelle kätte koht jääb, peab teisele ükstuhat rubla /1000 rubla/ wäljamaksma; kui korraga seda maksa ei jõua, siis wõib pool sellest edaspidise aja peale jääda, aga peab maksmata osa pealt 5% maksma. Kui mina suren, siis wõib mu poeg Karel, kui ta poeg Jaan weel kohapidaja ei ole, seda poolt kohta ülewaatajate all niikaua pidada, kui  ta poeg täie ealiseks saab. Kohapärijate surma korral päriwad: Johannese osa tema lapsed, aga Jaani osa tema õed Meta ja Linda. Pojapoeg Jaan peab koha oma kätte saamise korral maksma oma õdede Meta ja Lindale, kummagile ükssada rbl. /100/. Uus maja "Wanatua" õue peal, mis ma ise olen ehitanud, jääb minu abikaasa kätte surmani, pärast minu ja tema surma saab see maja sellele, kes meid ilusasti üles peab ja matab, aga kes selle maja saab, peab minu kaswandik Lowiisa Klorenile  ükssada /100/ rubla maksma.

Jaan Kloren /allkiri/

Et see testament on Jaan Kloorenile ette loetud ja alla kirjutatud tema poolt, niisama, et ta selle juures terwe mõistusega ja täie arusaamisega oli, seda tunnistab walla kohus.

Eesistuja   H. Mardo /allkiri/

Liikmed

A. Weinberg /allkiri/

H. Toppa /allkiri/

Kirjutaja  Pommer /allkiri/