Protokoll
LeidandmedEAA.3277.2.3
Kaader3,4
Daatum27.01.1905
Protokolli number3
Protokolli teema
Märkused

Üüri lepping. 1905 a. Januari kuu 27 päewal sai Krüüdneri walla talupoeg Aleksander Hansu p. Sawisaare ja Juhan Jaani p. Ehte Erastwere walla liige wahel järgmine üüri lepping läbi räägitud, kindlaks tehtud ja mõlemate poolte poolt alla kirjutatud.

1. Waretjärwe talu omanik Aleksander Sawisaar annab oma Waretjärwe talu maa peal olewa Ala-Waretjärwe maja, nimelt seppikoa, ühes selle otsa ehitatud elu majaga ja ühe lehmahoidmise ruumi, msi küüni ja lauda wahel tagumise osase asetatud on ja all pool lauda otsas olewa küüni Juhan Ehtele kuue aasta peale üüri peale, see on 23 Aprillist 1905 a. kuni 23 Aprillini 1911 a.

2. Juhan Ehte maksab nende ruumide eest üüri iga aasta nelikümmend /40/ Rubla ja nimelt 20 Rub. 1 Aprillil ja 20 Rub 1 oktob. iga aasta ette ära. 1905 a. üür 40 Rubla on ära makstud tänasel päewal.

3. Punkt I all nimetatud hoonete juurde saab omanik Alex Sawisaare poolt üürnikule Juhan Ehtele antud pruukida kolme wakka maa põllu maad ja kahewakkamaa heina maad jõe äärest ja ka natukene aia maad, nii kui see praeguse üürnikul Jüri Toom'el on ilma maksuta. Rehed wõib üürnik peksa talu rehes, aga mitte hiljem kui 15 oktobril iga aasta.

4. Kui omanik Alex Sawisaar peaks ära müima Waretjärwe talu enne leppingu aja loppu, sisi on ka see lepping tühi; aga omanik peab kuni 15 oktob. üürnikule teada andma.

5. Heinu ja õlgi ei tohi üürnik müia, ei ka milgi wiisil wälja anda.

6. Wähemad parandused hoonete juures, niisama ka aedade parandused on rentniku teha, muud kui materjali peab omanik andma.

7. Ülesütlemise termin on kõige hiljem kuni 15 oktobrini enne wiimase leppingu aastat. Kui aga ka rendi aja jooksul rentnik oma rendi kohusid ei täid, wõib ka omanik üles üttelda.

8. Üüritud hooned ja maa saab Juhan Ehtele kätte antud 23 aprillil 1905 a.

9. Sellest leppingust wõib ära kiri wälja saata.

Aleksander Sawisaar[allkiri] Johann Ehte [allkiri]

Et ülewel kirjutatud kauba lepping Alex Sawisaare ja Juhan Ehte wahel on maha kirjutatud ja nendele ette loetud ja nendest oma käega allakirjutatud ja et nendel on õigus aktisid teha see saab Prangli walla kohtu poolt tunnistatud. Mõlemad pooled on wallakohtule paleuslikult tuttavad.